top
Chocolate chip cookies
De perfecte bereiding
Chocolate chip cookies
Het Toll house recept
CHOCOLATE CHIP COOKIE IMPRESSION ©2018

Chocolate-chip cookies

Met alleen chocola of met chocola en cranberries of walnoten, wie kent ze niet ? Voor de perfecte bereiding van een perfect chocolate chip cookie is nachtrust noodzakelijk. Voor de bakker en het deeg.

Het is een bedenksel van Ruth Graves Wakefield, chef van het Toll House restaurant in Whitman, Massachusetts. Dat gebeurde niet bij toeval, zoals veel verhalen luiden, maar vanuit een concept. Het recept verkocht ze aan Nestlé, die het groot maakte. Het werd een succes onder de Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede wereldoorlog, doordat veel burgers de koejes voor de soldaten bakten ondanks het tekort aan chocola.

Na de oorlog bouwden Nestlé en Pillsbury het concept uit tot een topper, die zelfs in Ben & Jerry ijs verwerkt werd. Het Toll house recept stond op de Nestlé-verpakkingen, tegenwoordig op de Nestlé-site.

Onderstaand recept is een bewerking van het recept van pastry chef Ravneet Gil, oprichter van Countertalk, een platform dat chefs behulpzaam is bij het vinden van een prettige, gezonde werkomgeving.

Zij onderstreept de noodzaak om brokjes chocola te gebruiken, grof gebroken en onregelmatig. Gebruik geen kant-en-klare chocolade-pellets (druppels), dat gaat ten koste het rustieke karakter van het koekje.

Ingrediënten

140
gram
ongezouten boter
140
gram
donkerbruine basterdsuiker
110
gram
extra fijne kristalsuiker
1
 
ei (L)
250
gram
tarwebloem
1
tl
bakpoeder
¾fra
tl
baksoda
¾
tl
zeezout vlokken
170
gram
pure chocolade

HET RECEPT

De voorbereiding

Leg de chocolade in de koelkast, en breek de koude chocolade de volgende dag in brokjes. Maak ook het deeg de dag tevoren !

De bereiding

Meng de boter en de beide suikers met de blender, handmixer of een houten lepel tot een romig, bleek mengsel. Meng niet te lang, dan wordt de boter te slap, en zal je beslag later inzakken.

Voeg een ei toe en meng deze geheel door de boter. Daarna doe je hetzelfde met alle overige droge ingrediënten, maar niet met de blender of mixer, maar met een soepele (siliconen) spatel. Doe dit met beleid, dus niet te heftig.

Schep er tenslotte ook de chocholade-brokjes doorheen. Klaar, zover.

Schep porties deeg (bijvoorbeeld met een ijsschep) van 60 gram elk, en rol hier een balletje van. Leg dat op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zult twee bakplaten vol hebben, maar leg ze gerust op één plaat voor de nachtrust, want die is nu aan de orde.

Verwarm de oven de volgende dag voor op 175°, en spreid de deegbolletjes over twee bakplaten. Afhankelijk van hoe koud je de balletjes hebt weggezet, bak je ze in 13 minuten (balletjes op kamertemperatuur) tot 15 minuten (balletjes uit de koelkast). Tijdens het bakken, zakken de koekjes uit, maar houden dankzij de rustperiode volume. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen. Met het afkoelen worden ze heerlijk 'chewy'.

In de koeling kun je de ongebakken deegballetjes nog twee weken bewaren, mocht je twee bakplaten vol in é´ bakgang te veel van het goede vinden.

slotregel

Het Toll house recept

Nestlé

In dit recept van Nestlé op basis van het originele recept van het Toll House, klinkt de wil om het recept toegankelijk te maken voor een grote groep amateurbakkers.

Het is Nestlé altijd te doen geweest om de verkoop van haar chocolade-procducten. Vandaar dit recept dat allesbehalve rustiek is, en niet alleen gebruik maakt van de kant-en-klare 'morsels', maar ook van (onnodig) vanille-extract. De bereidingswijze is recht door zee!

Ingrediënten

cups
tarwebloem
1
tl
bakpoeder
1
tl
zout
1
cup
boter
¾
cup
donkerbruine basterdsuiker
¾
cup
kristalsuiker
1
tl
vanille-extract
2
 
eieren (L)
2
cups
semi-sweet chocolate morsels (Nestlé)
1
cup
gehakte noten

HET RECEPT

De voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175°.

De bereiding

Meng de boter en de beide suikers met de blender, handmixer of een houten lepel tot een romig, bleek mengsel. Meng niet te lang, dan wordt de boter te slap, en zal je beslag later inzakken.

Voeg één voor ^één de eieren toe en meng deze geheel door de boter. Daarna doe je hetzelfde met alle overige droge ingrediënten, maar niet met de blender of mixer, maar met een soepele (siliconen) spatel. Doe dit met beleid, dus niet te heftig.

Schep er tenslotte ook de chocholade en de nootjes doorheen. Klaar, zover.

Schep porties deeg (bijvoorbeeld met een ijsschep) van 60 gram elk, en rol hier een balletje van. Leg dat op een met bakpapier beklede bakplaat. Het recept is voldoende voor twee bakplaten vol.

Bak de koekjes af in 9 minuten of maximaal 11 minuten, zodat ze wat bruinen. Tijdens het bakken, zakken de koekjes uit, maar houden dankzij de rustperiode volume. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen. Met het afkoelen worden ze heerlijk 'chewy'.

In de koeling kun je de ongebakken deegballetjes nog twee weken bewaren, mocht je twee bakplaten vol in é´ bakgang te veel van het goede vinden.

slotregel

Bronvermelding update oktober 2020

Original NESTLÉ® TOLL HOUSE® Chocolate Chip Cookies | Nestlé Sweet morsels: a history of the chocolate-chip cookie | Jon Michaud Nv 2013 The New Yorker.