top
Birnen Flammkuchen
Mit Gorgonzola und Tiroler Speck
Birnen Flammkuchen
 
Flammkochen mit birnen, gorgonzola und schmand

Birnen Flammkuchen

Tarte flambée aux poires et gorgonzala

De Elzasser Flammkuchen is een specialiteit van het Franse departement Alsace. Flinterdun uitgerold en met een rijk palet aan smaken, zoals in dit geval met flinterdun gesneden ham en peren, met walnoten, gorgonzola, honing en tijm, en bestrooid met geurige kaneel.

In deze versie van Gorgonzola Flammkuchen wordt gebruik gemaakt van twee typisch Duits/Tiroolse ingrediënten, die er geheel op hun plaats zijn, maar ook vervangen kunnen worden door Franse alternatieven. Schmand is er daar één van: een gefermenteerde room met een vetpercentage van 20-29%, speciaal voor koken en bakken bedoeld. Schmand, ook smetana genoemd, wordt onder meer gebruikt in borsjtsj, de rode bietensoep. Een goede alternatief is crème fraiche of Bibeliskäs (Speisequark).

Tiroler Speck is de ander, ontegenzeggelijk Tirools. Het is een varkensspek dat gekruid is met kummel en witte peper. Met Europese bescherming. Als alternatief adviseren we een Franse Jambon cru of Italiaanse prosciutto, of als het niet anders kan spek. Je mist dan wel de kummel (karwij).

Hoewel de officiële voertaal in de Elzas Frans is, is Duits voor veel inwoners van de grensregio van groot belang, en kiezen jongeren vaak voor Duits en niet voor Engels als tweede taal. Ongeveer de helft van de bewoners spreekt (ook) een plaatselijk dialect, dat nauw verwant is met het Duits. Het Franse woord voor Flammkuchen is trouwens Tarte flambée.

 Duitse bloem type 550 is een allround bloem met een eiwitgehalte van 11-12%, vergelijkbaar met de Franse T55.

Ingrediënten

400
gram
tarwebloem type 550 *)
250
ml
lauwwarm water
7-8
gram
gedroogde gist
1
snufje
zout
½
tl
suiker
Beleg
2
 
peren
250
gram
gorgonzola
2
 
rode uien
4
 
lente-uitjes
4-5
 
100
gram
walnoten
 
 
tijm
400
gram
4
el
melk
 
 
zout
 
 
zwarte peper
8
plakken
6
 
tijmhoning
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Meng de ingrediënten voor het kuchendeeg, en kneed er een soepel deeg van.

Dek het deeg af en laat het een uur rijzen. Kneed het deeg daarna kort door en maak er vier porties van. Rol hier later op een met meel bestrooid werkvlak de vier flinterdunne kuchen van.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 250° (heteluchtoven: 230°) of zo hoog mogelijk wanneer je oven deze hoge temperatuur niet kan bereiken. Gebruik bij voorkeur een (pizza)steen.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen, en snijd er dunnen plakken van. Was de lenteuitjes en snijd er dunne ringen van, doe dat ook met de rode uien. Hak de walnoten in stukken, en maal de kaneelknoppen fijn.

Roer de schmand los met wat melk en maak deze op smaak met zout en peper. Verdeel de schmand over de flammkuchen.

Verkruimel de gorgonzola over de schmand, en leg er de peer, de walnoten en de uiringen op. Bestrooi de flammkuchen met kaneelpoeder en verdeel de tijm over de vier kuchen. .

Bak de flammkuchen in de voorverwarmde oven, als een pizza, in circa tien minuten. Indien nodig (de oven is niet warm genoeg gebleken) kan afsluitend de grill gebruikt worden.

Wanneer de flammkuchen mooi gebruind is, beleg je deze met roosjes speck, die je met tijmhoning besprenkelt.

slotregel

Bronvermelding update april 2021

Birnen-gorgonzola-flammkuchen | Recipes and more, Birnen-gorgonzola-flammkuchen | D. Patesan, Heim Gourmet Birnen-gorgonzola-flammkuchen | Lars, colors of food Birnen-gorgonzola-flammkuchen | Lieblingsmahl Birnen-gorgonzola-flammkuchen und Feldsalat | Lecker