top
Pulla (bulle)
Kardamombroodje
PULLA
 
PULLA
NAAR HET RECEPT VAN
REBEKAH & WILLE YLI-LUOMA
HEART ROASTERS, OREGON

Pulla

Korvapuusti

Pulla (in het Zweeds bulle of kanelbulle) is een licht-zoet Finse broodje met gemalen kardemom en soms rozijnen of geschaafde amandelen. Er zijn verschillende vormen, rolls en vlechten (pitko) en een soort scones.

De broden of broodjes worden ingesmeerd met gesmolten boter en bestrooid met suiker en/of amandelen. De scone-versie heeft meestal een topping van boter en suiker. Een variant is het kaneelbroodje (korvapuusti) dat soms voorzien wordt van een bruine topping (glazuur) met koffie. De broodjes worden in de regel bij koffie geserveerd, de pitko in plakjes gesneden, de rolls em scones in zijn geheel.

Onderstaand recept is voldoende voor 16 pulla's.

INGREDIËNTEN

50
gram
verse gist
500
ml
volle melk (35°)
1000
gram
bloem
300
gram
kristalsuiker
1
el
karadamomzaadjes
1
tl
zout
175
gram
ongezouten boter
VULLING
250
gram
ongezouten boter
200
gram
kristalsuiker
15
gram
gemalen kaneel
1
el
vers gemalen kardamom
GARNERING
1
 
ei (L)
 
 
parelsuiker p2

HET RECEPT

HET DEEG

Roer de gist en melk samen in een grote kom tot de gist volledig is opgelost .

Meng de bloem, de suiker, de kardemom en het zout, en roer er de boter door.

Kneed de massa tot een deeg, dat elastisch en licht plakkerig moet worden. Kneed circa 15 minuten (met de hand), of 8 minuten met de machine (kneedhaak).

Zet het deeg , afgedekt met een vochtige doek, te rijzen weg, tot het in volume is verdubbeld (circa 1 uur).

DE SAMENSTELLING

Meng ondertussen een mengsel van de boter, kristalsuiker, kaneel en kardemom.

Bestrooi het werkvlak met bloem. Rol het deeg met een bebloemde roller uit tot een vel met een dikte van ongeveer een halve centimeter tot een omvang van 50 x 40 cm zijn.

Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg tot aan de randen. Rol het deeg strak op, over de korte zijde.

Snijd de cilinder onder 45° tot 16 'driehoeken'. Leg zo'n driehoekig cilindersegment op zijn langste zijde, met de punt omhoog. Er zijn twee methoden om een typisch Finse pulla te vormen:

  • druk de bovenste rib in door een stokje dwars op de rib te plaatsen en deze zachtjes naar beneden te drukken.,
  • pak de boverste rib in het midden beet tussen duim en wijsvinger en deuk het broodje met je vingers op die plek in.
  • foto 

HET (AF)BAKKEN

Bedek twee bakplaten met bakpapier en leg op elk blad acht pulla, zo'n vijf centimeter uit elkaar. Dek ze af met een schone doek en laat ze op een warme, tochtvrije plek ongeveer 1 uur narijzen, tot het volume verdubbeld is.

Warm de oven voor op 200°

Wanneer de pulla's gerezen zijn, smeer je ze in met losgeklopt ei en bestrooi je ze met parelsuiker (grofheid p2, ook wel zweedse parelsuiker genoemd).

Schuif de bakplaten in de oven en bak de pulla's in 10 tot 12 minuten goudbruin. De suiker zal dan gekarameliseerd zijn.

Serveer warm.

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Pulla | Kinfolk.com