top
Masala sabzi
Aardappelgerecht met dosa
Masala sabzi
 
MASALA SABZI MET DOSA

Masala sabzi

Deze combinatie van sabzi en dosa is één van de beroemdste gerechten uit de Kannada keuken, de keuken van de Indiase staat Karnataka, in het zuiden van het land.

De dosa in dit gerecht houdt het midden tussen een knapperig gebakken dosa en een uthappam. Voor de linzen gebruikt men ulutham paruppu or uzhunnu parippu. De fenegreek is bedoeld als versneller van het fermentatieporces. Gebruik een smaakvolle olie, bijvoorbeeld sesamolie. De vulling is een aardappel-sabzi, dat zijn zoete smaak ontleent aan de vele uien erin.

Op de dosa-startpagina wordt ingegaan op de consequenties daarvan voor het vermoedelijke resultaat en voor de (westerse) blender die daarvoor wordt gebruikt. De aanbeveling is om kant-en-klare meel te kopen of het malen te doen met behulp van een daarvoor geschikte (Indiase) maler.

Ingrediënten

500
gram
idli rijst
125
gram
125
gram
gepelde zwarte linzen
2,5
dl
water
1
tl
zout
1
tl
fenegriekzaad
DE MASALA
4-5
 
aardappelen (aloo)
10
 
cashewnoten (kaju)
10
 
curry blaadjes (kaddi patta)
1
el
chana linzen
3
 
fijngesneden uien
½
tl
mosterdzaad (rai)
1
tl
komijnzaad (jeera)
1
 
groene chilipeper
1,5
tl
geraspte gember
2
el
korianderblad (dhania)
½
tl
geelwortel (kaldi)
 
 
asafoetida (hing)
3
tl
olie of gheet
 
 
zout

HET RECEPT

De voorbereiding

Pak twee pannen of kommen om de rijst en de linzen in te wassen en te weken. Was de rijst en de bonen afzonderlijk, en week ze daarna tezamen met de rijstvlokken in water in de ene pan, de linzen met de fenegriek in de andere.

Maal deze ingrediënten onder toevoeging van wat water, het rijstmengsel tot een vloeibaar beslag. Het linzenmengsel mag wat steviger blijven.

Meng beide, voeg zout toe en laat het beslag afgedekt, maar niet hermetisch afgesloten gedurende 8-12 uur fermenteren (temperatuur tussen 25 en 30°).

De bereiding

DE SABZI

Bak de cashewnoten kort in wat olie, en zet ze weg. Doe de mosterdaadjes in de pan en laat ze poppen. Voeg de komijn en de linzen toe. Bak het mengsel even door, en voeg er de fijngesneden uien en curryblaadjes aan toe.

Bak het mengsel tot de uiten glazend en zacht zijn, en voeg dan de groene pepers en de gember aan toe, en even later de geelwortel en de asafoetida.

Roer het mengsel goed door, alvorens er de aardappelen aan toe te voegen, die tevoren gekookt en in stukken gesneden zijn.

Maak het gerecht af met de cashewnoten en zout en garneer met korianderblad.


DE DOSA BAKKEN

Maak het beslag voor gebruik op dikte met water, d.w.z. niet te zwaar vloeiend, maar zeker niet vloeibaar.

Neem een gietijzeren pan of een pan met een anti-aanbaklaag en giet er met een bolle lepel voldoende beslag in. Spreid dit met behulp van de bolle kant van de lepel door er spiraalvormige bewegingen mee te maken.

Voor dit recept maak je de dosa niet te dun. Voeg wat vet toe aan de randen van de dosa en wat druppeltjes erop en keer de dosa om (na ongeveer een minuut), om dan de andere kant te bakken (circa 40 seconden).

AFMAKEN EN OPDIENEN

Maak eerst alle dosa's af en serveer de sabzi als een sidedish, of schep wat sabzi op de ene helft van de dosa en sla deze dicht. Laat de dosa nog enige tellen in de pan warm worden en dien hem direct op.

Na iedere dosa doe je wat water in de pan en wrijf je deze direct droog met behulp van een doekje of stukje papier.

Bronvermelding update oktober 2020

Masala dosa | Vegetarian recipes of India