top
Céleri remoulade
Selderijsalade
Célery remoulade
 
Célery remoulade
Naar het recept van
David Lebovitz
Pâtissier,
auteur 'My Paris kitchen'
 

Céleri remoulade

Franse (knol)selderijsalade

Deze salade van rauwe knolselderij is een zogenaamde crudité, het Franse woord voor 'rauwe groente', een salade de crudités derhalve. Dat het een remoulade wordt genoemd, komt door de prominte aanwezigheid van mayonaise.

De selderij wordt julienne gesneden. Dat kan met de keukenmachine, maar echt fraai is het resultaat in de regel niet, zeker niet wanneer gebruik gemaakt wordt van een grove 'grater'. Zelf houd ik het op de fijnste julienne-stand van de mandoline, dan maak je mooie gelijkmatige lucifers, die blijven al met al het knapperigst.

Een belangrijk ingrediënt in de rempoulade is Dijon mosterd. Je kunt er te veel en te weinig van in doen, dat hangt er mede van af of je van pittig houdt. Gebruik je meer mosterd, wordt de salade automatisch ook geler van kleur. Wanneer je van wat pit houdt, kun je ook een combinatie van mosterd en mierikswortel gebruiken. Maar niet volgens het authentieke recept dat we hier geven.

Ingrediënten

250
gram
verse mayonaise
2,5
el
dijon mosterd
1
tl
zeezout
2
el
citroensap
 
 
zout
 
 
zwarte peper of citruspeper
1
 
knolselderij (ca 1 kilogram)
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Het recept gaat uit van verse mayonaise. Maak deze tevoren.

Begin met het maken van de dressing, zodat je de gesneden selderij direct in de dressing kunt doen, en de selderij niet zal verkleuren.

Meng daartoe de mayonaise met het citroensap en maak het op smaak met zout, peper en de mosterd. Doseer de mosterd naar smaak, de gegeven hoeveelheid is een indicatie.

De bereiding

Was de knol voor het schillen, en borstel er eventueel aan aanwezige grond weg. Een goede methode is die ook wordt gebruikt voor het schillen van ananas: eerst de voet vlak snijden en dan de schil in repen van boven naar beneden weg snijden. Was de knol nu nogmaals. Wanneer dat is gebeurd, ontdoe je de schone knol van ongerechtigheden, en snijd je er bewerkbare stukken van. Besprenkel met citroensap of azijn tegen verkleuren. Snijd ede knolselderij niet te fijn. Hoe fijner de knolselderij wordt gesneden, hoe moeilijker het wordt gave juliennes te snijden of te raspen!

Maak de remoulade op smaak af met smaakmakers van de dressing, het citroensap, de mosterd en zout en peper. Is de remoulade te vast geworden, kun je wat goede volle yoghurt toevoegen voor een beetje zuur , consistentie en romigheid. Denk er wel aan dat de yoghurt ontmengt wanneer je de salade een dag of langer wilt laten staan. Maak dus niet meer remoulade aan met yoghurt dan je direct kunt eten of opdienen.

De afwerking

Direct opdienen, met eventueel wat fijngesneden selderijblad.

Bronvermelding update oktober 2019

Celeri Remoulade | David Lebovitz.com