top
Tortilla's
Zuid-Amerikaans platbrood
Tortilla
Basisrecepten
MAISTORTILLA VAN MASA HARINA BLANCO

Tortilla

Tortilla is een iconesisch platbrod uit Mexico, wereldberoemd, maar buiten Zuid-Amerika en Spanje vooral berucht als kant-en-klaar product. Het is flatbread pur sang, met als enige ingrediënten meel, water en zout.

Behalve de maïsversies van geel, wit of genixtamaliseerd maïmeel worden tortilla's ook van tarwe gemaakt. Deze worden tortilla de harina of tortilla de trigo genoemd. In Zuid-Amerika maakt men tortilla's op verscheidene manieren. In Panama bijvoorbeeld maakt men heel kleine tortilla's, met een doorsnede van slechts 5 centimeter. In Argentinië, Bolivia en zuidelijk Chili zijn de tortilla's niet alleen kleiner, meestal ook zouter, geroosterd in de as van een traditionele oven. Deze soort heet Sopaipilla. In Chili en Argentinië kunnen tortilla's ook zoet zijn door ze eerst in gezoet water te koken.

Oorsprong en verspreiding

Volgens een Maya legende zijn tortilla's voor het eerst door boeren gemaakt. De oudste tortilla's ooit gevonden dateren uit 10.000 voor Christus en waren gemaakt van een gedroogde maïskorrels.

De otomí

Otomí zijn tortilla's voor ceremonieel gebruik uit de aztekentijd. De tortilla's werden beschilderd met karmijnen of paarse motieven, de eerste gemaakt met cochenille, een kleurextract van gedroogde wolluizen. Voor de paars-kleurige otomí gebruikten ze honeysuckle bloemen.

Voor de Maya waren de tortilla's bescherming van hun doden. Door de overledene met tortilla's te begraven, zou voorkomen worden dat de honden die ze tijdens hun leven gegeten hadden, zich alsnog op hen zouden wreken.

De Spaanse conquestadores annexeerden de techniek door tortilla's met kathlieke motieven te beschilderen.

Door de Moctezuma was de tortilla 'gereedschap'. Ze gebruikten het als lepel, zoals veel volkeren hebben gedaan. Zij worden geacht de bedenkers van nixtamal te zijn, de techniek waarmee . . . Zij bakten de tortilla's op hete stenen, en vulden hun tortilla's met bonen en chilli's. Ze kleurden hun tortilla met cochenille, een luis die voor komt op de opuntia-cactus.

Een sprong in de tijd. Na de ontdekking van de Nieuwe Wereld in 1492 namen de Spanjaarden bezit van het continent en zijn voor hen nieuwe gebruiken en producten. In 1519 ontdekte Hernán Cortés bijvoorbeeld hoe men in Mexico plat brood maakte. Ze noemden dat tlaxcalli. Hij schreef er zijn koning, Karel V van Spanje, over. Dit brood gaven de Spanjaarden de naam tortilla, een naam die ook gebruikt wordt voor een dun, knapperig platbroodje dat van kikkererwtenmeel wordt gemaakt, maar zijn wortels heeft in de Arabische wereld.

Tortilla's elders

In Bolivia en Chili is de receptuur practisch hetzelfde, maar men voegt men er zout aan toe en bereidt hem boven houtskool. In Panama maalt men nogkleinere tortilla's, met een doorsnede van zo'n vijf centiumeter, en frituurt men ze.

In Spaans Baskenland is de talo lange tijd het belangrijkste brood geweest, zeker tot begin twintigste eeuw, toen de plaats ingenomen werd door tarwebrood. Nu eet men de talo vooral bij speciale gelegenheden, zoals op Sint Thomas, een jaarlijks gastronomisch feest in Bilbao dat wordt gehouden op 21 december.

In andere delen van Spanje (Asturias en Cantabria) maakt men nog altijd een maïs-tortilla onder de naam boroña een broodje dat in kool (berzas) gewikkeld wordt en langzaam onder (!) houtskool gegaard, zodat ze niet verbranden. Een variatie erop is een "bolla de sardines" waarbij sardines door het deeg gaan.

Bronvermelding update maart 2020

The History Of The Taco: Where And How This Mexican Icon Was Born | Eric Wichner. Vallarta eats food tours 2018 You Put What in My Tortilla? Chefs Are Adding New Colors and Flavors to Masa | José Ralat,Texas Monthly Jan 2020 De Mexicaanse keuken,Richard Dayless, 1996 ISBN 90-5501-293-9 Christopher Columbus as a botanist , John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991)

Respecteer het copyright !