top
Hariyali poha
Poha in groene masala
Hariyali poha
 
HARIYALI POHA | INDIA
NAAR HET RECEPT VAN
SHIOREEN SEQUIERA
FOODBLOGGER Ruchik Randhap
FOOD AND MEMORIES OF MANGALORE

Hariyali poha

Poha in groene masala

Dit rijstrecept komt uit Karnataka en is niet alleen groen dankzij de heerlijke groene masala, maar ook van zichzelf. De rijst die in dit recept gebruikt wordt, is geplette onrijpe rijst, in India poha genoemd.

In dit gerecht gebruikt je bij voorkeur groene vlokken, maar witte poha kan ook.

Omdat rijstvlokken gauw papperig worden wanneer je er vocht toe voegt, gebruik je in dit gerecht een dikker type. De rijst wordt op smaak gemaakt met de groene masala. Hieronder wordt in India onder groene masala een mengsel verstaan van koriander- en muntblad, groene chilipeper en gemberwortel. Op basis van dit mengsel bouwt men zijn eigen groene masala door er komijn, rauwe of gebakken uitjes, peperkorrels, tamarinde, limoen, zelfs yoghurt aan toe te voegen, of zoals in dit recept curry-blaadjes.

Het gerecht is afgeleid van Pohay of Pohe, een gerecht uit Mahatashtra, de noordelijke regio waar poha heel geliefd is. In Pohay is de groene masala afwezig, maar worden alle andere smaakmakers in dit recept wel gebruikt. Dajeel ogarne is een eveneens Karnataka-specialiteit waarvoor witte, geplette rijst wordt gebruikt.

Ingrediënten

4,5
dl
dikke poha vlokken
2,5
dl
water
1
tl
suiker
½
tl
zout
Groene masala
2,5
dl
korianderblaadjes
2
el
muntblaadjes
8
 
curryblaadjes
2
cm
gemberwortel
2
 
groene chilipepers
1
dl
geraspte kokos
½
tl
komijnzaad
½
 
limoen
Overige smaakmakers
½
tl
mosterdzaad
2
el
cashewnoten
1
el
vliespinda's
1
 
ui
1
el
ghee

HET RECEPT

De voorbereiding

Wanneer je niet gewend bent aan het gebruik van groene rijst, volg deze aanwijzing dan precies op. want wanneer je groene rijst te nat maakt of te lang kookt kookt, verliest het zijn textuur, met een onsmakelijke, papperige substantie tot gevolg.

Doe de rijst in een vergiet die in een diepe kom hangt. Overgiet de rijst met heet water, dat door de vergiet in de kom loopt. Laat de rijst zetten, en bestrooi deze met de suiker en wat zout. Schep de rijst behoedzaam om. Laat de rijst tien minuten wellen.

De bereiding

Rooster de komijnzaadjes, en maal deze met de andere ingrediënten voor de masala met een klein beetje water tot een groene pasta. Rooster de pinda's en de cashewnoten, en nadat je ze uit de pan hebt genomen ook de mosterzaadjes. Zodra de mosterdzaadjes zijn uit gesprongen, voeg je de gesnipperde ui en de curryblaadjes toe. Fruit de uisnippers glazig.

Voeg het basismengsel voor de masala toe aan de uien, en laat het mengsel op hoog vuur heet worden. Voeg dan pas de groene rijst toe, meng de ingrediënten dooreen en doe de rijst direct over in een schaal. Voeg zout naar smaak toe, en garneer de rijst met de noten en wat curryblad.

Dien direct op.

Bronvermelding update augustus 2020

Green masala poha | Ruchik Randhap, Food and memories from Mangalore Mangolorean steamed rice | M. Peters, Food and memories Hariyali poha | Jeyashri's kitchen Maharashtrian poha | Foodfrenzy Jyokitchen