Horchata de arroz
Mexicaanse horchata
Horchata de arroz
PLANTAARDIGE DRANKEN
MEXICAANSE HORCHATA   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
Jenny McGruther
NOURISHED KITCHEN
 

HORCHATA DE ARROZ

Zuid-Amerikaanse horchata

Horchata is een term die is afgeleid van het Latijnse voltooid deelwoord hordeata, wat gemaakt van water en gerst betekent. Maar de meeste horchata's zijn dat niet, zoals deze horchata de arroz, waarin rijst is verwerkt.

Deze horchata van de Nieuwe Wereld, wordt veelal met zuivel gemaakt, en is dan allerminst een horchata, plantaardige drank. De horchato de arroz uit Costa Rica bijvoorbeeld, waarin rijst, melk, suiker en kaneel is verwerkt. De ingrediënten-lijst is uitputtend: morro- of j√≠caro-zaden, de zaden van de boomkalebas (Crescentia cujete) of ayote-zaden (Cucurbita argyrosperma), sesamzaad, piment, koriander, pinda's en zelfs vanille.

In deze Mexicaanse horchata, is géén melk of melkpoeder gebruikt, uitsluitend water, en wordt de rijst in kokend water geweekt, niet gekookt. De rijst kan natuurlijk ook met de specerijen gekookt worden.

INGREDIËNTEN

150
gram
langkorrelige rijst
1
liter
water
1
st
canela mexicana (ceylon kaneel)
1
st
vanille
4
el
suiker
½
tl
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Breng de helft van het water aan de kook. Halveer intussen de vanillepeul en rasp er de vanille uit. Zet deze apart. Breek de peul in stukjes en doe deze met de rijst en het kaneelstokje van het vuur af in het water. Dek de pan af en laat hem een nachtje staan.

DE BEREIDING

Doe de geweekte rijst met de kaneel en de vanillepeul in een blender, met het resterende (koude) water, en blend het mengsel op hoge snelheid, totdat alle rijst fijn is en de vloeistof melkwit is.

Giet het mengsel in een zeef die met kasdoek is bedekt, en zeef het vocht uit. Voeg de suiker en de achtergehouden vanille toe, en laat deze een uurtje oplossen/intrekken, terwijl de horchata in de koelkast af koelt. Roer de horchata.

Serveer deze witte 'horchata' ijs- en ijskoud. De melk is twee tot drie dagen houdbaar, mits gekoeld.

MELK TOEVOEGEN ?

Het nadeel van het uitsluitend water gebruiken, is dat de horchata er waterig uit ziet. Dat is de reden waarom er gewoonlijk melk of gecondenseerde melk in wordt gebruikt. Wil je de horchata plantaardig houden, voeg dan wat soja- of amandelmelk toe. Gebruik evenredig minder water.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Horchata de Arroz | K. Tetzlaff, Ein bisschen vegan Atole de arroz | Lands & flavours, plant- and earth-based recipes