top
Gerstegrutten
Hordeum vulgare
Gerstegrutten
Recepten met gerstegutten
Gerstegrutten

Gerstegrutten

In het Nederlands wordt met grut(ten) over het algemeen de gebroken graankorrel bedoeld. Ongeacht de graansoort. Wanneer de graansoort er niet bij vermeld wordt, wordt normaliter de gerstegrut bedoeld, die ook wel gort wordt genoemd.

De gerstegrut kan zowel de gebroken versie van de gepelde gerstkorrel zijn, als die van de gepolijste korrel (parelgort). Het maakt nogal wat uit, hoewel in beide gevallen het zetmeel door de breuk 'ontsloten' is, en de kooktijd daardoor bekort. Gort is daardoor zeer geschikt voor het maken van pap en brij, ook omdat de binding sterker is dan in het geval van de ongehavende korrrel, waarmee je bij juiste bereiding een rijst- of risotto-achtig resultaat krijgt, maar geen romige pap.

De verzamelterm voor pap en brij van gerstegrutten gemaakt, is gortepap. De beroemdste uitvoering is die van karnemelkse-gruttenpap, een zachtzuur smakende semi-vloeibare pap. In Scandinavië maakt men byggrynsgrøt (gortepap) of rømmegrøt (roomgrutten) op soortgelijke manier, met karnemelk (langer houdbaar), maar bij voorkeur met verse, volle melk, vaak nog verrijkt met zure room. De basis van dit recept is een Vikinggruwel van grutten en water, in de Middeleeuwen belangrijker dan brood.

Een kruidige variant op de gortepap is kruudmoes, een brij waaraan spek, worst en rozijnen en kruiden zijn toegevoegd. Ook in Scandinavië kent men zo'n kruudmoes, zoals grøt met kammelost, een kaas. Opvallend is dat zowel de Scxandinavische als de Nederlandse gerstebrij aanvankelijk niet gezoet was, dat kwam pas veel later in zwang toen suiker (en stroop) geïntroduceerd waren.

We noemden al even 'gruwel', een wijd verbreide bereiding. In China wordt deze dàmài zhōu 大麦粥 genoemd, een gerstepap die soms van grutten gemaakt, of van een fijner maalsel, een semolina van gerst en rijstebloem.

In Zwitserland worden gerstegrutten gebruikt in een groentensoep met wortel en knolselderij, en bündnerfleisch, een specialiteit van Graubünden.

In Engelstalige landen wordt met 'barley groats' gewoonlijk de gebroken versie van de gepelde gerstekorrel bedoeld. Het is een Oud-Schots woord dat oorspronkelijk werd gebruikt voor gebroken haver, het traditionele Schotse graan.

Benamingen in diverse talen

engels
(pearl) barley grits or groats
frans
gruau ou semoule d'orge
italiaans
 
spaans
 
duits
grütze
arabisch
 
turks
krupa
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

In de winkel zijn zowel grove als fijne fracties verkrijgbaar, de laatste in de vorm van semola d'orzo grosso (Italiaans) semoule d'orge (Frans) of couscous belboula, (Marokkaans).

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Gort bevat zoals gerst bevat acht essentiële aminozuren en heeft een lage glycemische index ten opzichte van andere granen zoals tarwe en spelt. Gort is rijk aan koper, mangaan, fosfor en is bron van vitamine B3 en B6. Door het pellen, zijn vooral eiwitten verloren gegaan.

Wij geven de voedingswaarden voor grutten van gort (ongepeld) en voor parelgort in onderstaande overzichten.

Samenstelling per 100 gram rauw product (gort)

354
kcal
( 1481,1 kJoule)
12,5
gram
eiwitten
73,5
gram
koolhydraten
0,8
gram
waarvan suikers
2,3
gram
vet
½
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,1
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
999
mg
omega-6
Vitaminen
7,3
µg
vitamine A
(1% ADH)
0,6
mg
vitamine B1
(55% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21% ADH)
4,6
mg
nicotinezuur
(29% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
19
µg
foliumzuur (B9)
(10% ADH)
0,6
mg
vitamine E
(5% ADH)
2,2
µg
vitamine K
(3% ADH)
mineralen
33
mg
calcium
½
mg
koper
3,6
mg
ijzer
452
mg
kalium
133
mg
magnesium
1,9
mg
mangaan
12
mg
natrium
264
mg
fosfor
37,7
µg
selenium
2,8
mg
zink
 

Samenstelling per 100 gram rauw product (parelgort)

352
kcal
( 1472,8 kJoule)
9,9
gram
eiwitten
77,7
gram
koolhydraten
0,8
gram
waarvan suikers
1,2
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,8
gram
meervoudig onverzadigd
55
mg
omega-3
505
mg
omega-6
Vitaminen
7,3
µg
vitamine A
(1% ADH)
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
4,6
mg
nicotinezuur
(29% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
23
µg
foliumzuur (B9)
(12% ADH)
-
mg
vitamine E
(5% ADH)
2,2
µg
vitamine K
(3% ADH)
mineralen
29
mg
calcium
0,4
mg
koper
2,5
mg
ijzer
280
mg
kalium
79
mg
magnesium
1,3
mg
mangaan
9
mg
natrium
221
mg
fosfor
37,7
µg
selenium
2,1
mg
zink
 

Bronvermelding update april 2021

Traditional Norwegian grøt | My little Norway Nutritionfacts Wheat pearl barley, uncooked | Nutritiondata.self.com Gerst | Etymologiebank M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch woordenboek van het Nederlands Gerst | Wikipedia (NL) Grutten | Wikipedia (NL) Hordeum vulgare | Wikipedia (EN) Van haver tot gort | Genootschap onze taal