top
Asam gelugur
Garcinia atroviridis
Asam gelugur
Recepten
ASAM GELUGUR

Asam gelugur

Asam gelugur is zowel de naam van de verse als van de gedroogde vrucht van de gelijknamige plant, de Gracinia atroviridis.

Het is één van de vele soorten gedroogd fruit die in Zuidoost-azië als smaakmaker wordt gebruikt. De vrucht wordt nog altijd in de zon gedroogd, na in plakken van circa 1 cm dik gesneden te zijn.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Asam gelugur is vrij algemeen verkrijgbaar in ons land, bij Aziatische speciaalzaken (o.a. toko's).

Culinair gebruik en bereiding

Gedroogd fruit wordt geweekt voor gebruik. Door de vrucht voor het weken te snijden, versnel je de rehydratie. Het wordt gebruikt in traditionele zure (vis)gerechten als pindang, arsik en asam pedas.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Asam gelugur is lang houdbaar, mits droog en donker bewaard, en beschermd tegen uitdroging. Bewaar het altijd in een goed gesloten verpakking, zeker waaneer je het in de koelkast bewaart.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Asam gelugur bevat citroenzuur, wijnsteenzuur, appelzuur, ascorbinezuur, hydroxycitroenzuur, flavonoïden, vezels, vitaminen en mineralen.

Samenstelling per 100 gram gedroogd product

51
kcal
( 213,4 kJoule)
½
gram
eiwitten
12,2
gram
koolhydraten
0,1
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
76,7
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,4
mg
nicotinezuur
(3% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(2% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
14
µg
foliumzuur (B9)
(7% ADH)
14
mg
vitamine C
(18% ADH)
mineralen
11
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,7
mg
ijzer
47
mg
kalium
16
mg
magnesium
15
mg
natrium
11
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
0,1
mg
zink
 

Bronvermelding update oktober 2020

Garcinia atroviridis | Useful tropical plants by Ken Fern Garcinia atroviridis – A review on phytochemicals and pharmacological properties | Hanisuhana Hamidon e.a. Marmara Pharmaceutical Journal 21: 38-47, 2017 DoI: 10.12991/marupj.259879 Garcinia atroviridis | Invasive species compendium CABI The Physicochemical Characteristics of Dry Gelugur Slices (Garcinia atroviridis) | Mimi Nurminah e.a. OP Publishing LtdThe 4th International Conference on Biological Sciences and Biotechnology, Earth and Environmental Science 305 (2019) 012030IOP Publishingdoi:10.1088/1755-1315/305/1/0120301 CC BY 3.0 Floral and fruit morphology of some species in Garcinia spp | S Te-chato, Songklanakarin Journal of Science and Technology 2007, 29(2) : 245-252 Garcinia atroviridis (asam gelugur) | Wikipedia (MS/EN) Garcinia atroviridis (asam gelugor) | Fruitipedia