top
Nuka
Japans fermenteergereedschap
Nuka
 
FERMENTEERVATEN IN DE AMBACHTELIJKE NANAO FABRIEK

Nuka

Een nuka is een vat, bak of pot waarin nukazuke wordt gemaakt, een tsukemono met een drager van rijstzemelen.

Een nuka bestaat uit een container waarin het zemelbed wordt aangebracht waarin de groenten gefermenteerd worden, en een lid of deksel waarop ballast kan worden aangebracht om de nukauke onder druk te zetten, net als bij de fermentatie in een klassieke weckpot. Nuka's zijn er in allerlei uitvoeringen en formaten, van gigantische houten vaten- geballast met keien - tot practische kunststoffen uitvoeringen voor thuisgebruik, met een pers.

Voor een uitzonderlijk mooie en functionele nuka kun je in Tokio terecht in het Mitsukoshi warenhuis in Nihonbashi. Daarin is een winkel gevestigd die gespecialiseerd is het vervaardigen van go-borden. Daarnaast hebben zij prachtige nuka-kisten van sugi hout (cypres), voorzien van een robuust deksel. Het sugi hout zorgt voor het handhaven van de juiste vochtigheidsgraad voor de fermentatie, al helemaal wanneer een vochtige doek onder het deksel wordt gelegd.

Bronvermelding update juni 2020

Nukazuke | Wikipedia (EN) Nukazuke, légumes en saumure | Japon gourmand How to make a nukadoko pickling bed | Kyōtofoodie by Kyōtostore (Japan) About nuka-zuke | Kikkomans global website Haver nuka | Nordic lab