top
Natte molen
Graanmolen voor huishoudelijk gebruik
Natte molen
Graanmolens
INTERIEUR NATTE MOLEN

Natte molen

Een wat onhandig woord 'natte molen', maar het enige dat voorhanden is. Het is bedoeld om van granen in de ruimste zin van het woord een beslag te draaien. Het wordt ook wel een 'dosa mill' genoemd.

Het verschil met een natte steen voor het slijpen van gereedschappen is, dat wter toegvoegd wordt, dat water bevindt zich bij deze toepassing in de granen of bonen die daartoe gerehydrateerd zijn, door ze enige tijd in water te leggen.

Het is een voor thuisgebruik ontwikkelde maalinrichting, voorzien van granieten maalstenen. Deze worden minder snel heet dan bij de metalen bladen van een gewone blender, die bij het malen van hard voedsel bovendien gemakkelijk kunnen beschadigen. Het bespaart de gebruiker daarom het regelmatig moeten slijpen of vervangen van de messen.

Het grote voordeel van dit type molen boven een blender is, dat het voedsel niet verhit wordt, waardoor de smaak beïnvloed zou worden. Deze tafelmodel-molens worden veel gebruikt in de Indiase keuken, veel huishoudens hebben er één, en ze zijn dan ook in veel kwaliteiten en voor uiteenlopende prijzen te koop.

Een beroemd soort is de Coimbatore-molen, vervaardigd in Coimbatore in Tamil Nadu, waarvoor specifieke gebiedsbescherming is gegeven. Aan een natte molen mag alleen deze naam worden gegeven, wanneer hij daadwerkelijk in Coimbatore gemaakt is. Alleen al in deze plaats zijn honderden bedrijfjes, zoals het bedrijf Sri Lakshmi, actief met de productie van natte molens, van tafelmodellen tot industriële versies.

De tafelmodellen

De Lakshmi Acme plus is een robuuste machine met een rvs-kom en een capaciteit van twee liter. Zowel geschikt voor thuisgebruik als voor kleine restaurants en cateraars. De snaar-aangedreven Ultra, verkrijgbaar in een aantal uitvoeringen, waaronder de Gold, met conische stenen en een capaciteit van 2 liter, de kleinere Dura, met een inhoud van 1,25 liter en de grotere Bigg van 2,5 liter. Het lege gewicht van deze laatste bedraagt 14 kilogram! Het topmodel van Elgri is de Fastgrind. Heb buiten Amazon India geen leverancier in Europa kunnen vinden.

Bronvermelding update maart 2020

Ultra Fastgrind wet grinder review | Swiss home garden, 2018 Wet grinder | Wikipedia (EN)
slotregel