top
Tofu-pers
 
Tofu-pers
 
Yuhan Liu's houten tofu-pers met marmer

Tofu-pers

Je zoekt in Nederland vergeefs in de winkel naar een tofu-pers, je er niet eens van bewust dat je eigenlijk niet zonder kan. Want . . .

Wie wel eens tofu bakt, weet dat je de eerste minuten alleen maar bezig bent de tofu uit te dampen. Daarbij kook je de tofu ongewild ook. En waarom zou je de tofu koken, wanneer je deze wilt bakken?

Tofu is ook kant-en-klaar in geperste vorm verkrijgbaar, ook in biologische uitvoering.

Het antwoord daarop geeft de tofu-pers, waarmee je vaak zowel tofu kunt maken als tofu droog kunt persen. We beschrijven twee typen persen, de kunststoffen persen die sterk in opmars zijn, en in veel varianten te koop, en de klassiek ogende houten tofu-kistjes.

Het principe van de klassieke tofu-kistjes is eenvoudig. Ze bestaan uit een geperforeerd kistje met een los deksel, dat op de tofu wordt geplaatst, en waarop je een gewicht kunt plaatsen. Het thema is voor alle kistjes het zelfde.

Wil je een echt mooi kistje, kies dan voor een bijzonder soort hout, of bamboe, zoals die van Wendy Yuehan Liu. De design-ontwerpen op de foto's zijn voor zo ver na te gaan, (nog) niet in de handel.

Tofu-persen op basis van kunststof

De EZ-Tofu Press is een fraai uitgevoerde variant op de houtje-touwtje tofu-pers die bestaat uit een opsteling van tofu, plankjes en gewichten in de vorm van blikken, boeken of wat maar voor handen is. De EZ Tofu Press wertk op een sortgelijke manier als de TofuXpress, een voornamelijk uit kunststof opgebouwde doos met een draaiknop, waarmee je de druk op de tofu in de doos op voert. De EZ gebruikt daarvoor twee vleugelmoeren. het persje bestaat uit twee kunststof bladen en twee bouten met vleugelmoeren, waarmee je het water stapje voor stapje uit de tofu perst. Het mogelijke nadeel, dat de drukpunten in één lijn staan, en de pers scheef zou trekken, valt in de praktijk heel erg mee. Zo veel druk hoef je niet uit te oefenen, en de tofu is gelijkmatig van substantie waardoor de plankjes keurig parallel blijven.

Naast deze twee tofu-persen zijn er hybridepersen zoals de Pressto, waarmee je zowel perst als snijdt. Deze is in het concept-stadium blijven steken, en niet in de handel gebracht. Onze voorkeur gaat uit naar de beproefde, en oogstrelende EZ-Tofu press, die ook fantastisch is om kant-en-klare tofu te verdichten om deze te kunnen bakken, of te frituren, om er abura-age van te maken. Een groot voordeel van de EZ is, hij is prima schoon te maken. De ptijs zal rond €20 zijn.

Bronvermelding update april 2022

Homemade Tofu Kit by Wendy Yuehan Liu | Coroflot