Gaba, zoals het zuur wordt genoemd, wordt door ons lichaam gemaakt uit glutaminezuur, evenmin een essentieel aminozuur, maar algemeen voorkomend in onze voeding, en beter bekend als glutamaat. Gaba is onze belangrijkste remmende (inhibirende) neurotransmitter. Een tekort kan leiden tot verschijnselen die uiteenlopen van slapeloosheid en angst tot epileptische insulten. Het vervult een belangrijke rol in stress-situaties (remmend) en is betrokken bij de regulering van spierspanning.
Gamma-amino boterzuur heeft ook functies buiten ons brein, voor onze organen. De effectiviteit van Gaba hangt nauw samen met de aanwezigheid van vitamine B1. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot dezelfde verschijnselen als een tekort aan Gaba.
Rijk aan de precursor glutamaat zijn heilbot, haver, volkoren tarwe, runderlever, walnoten, volkoren rijst (kaf), linzen, aardappel, brocoli, spinazie, bananen en sinaasappelen. Het spreekt voor zich dat mensen die een eenzijdig dieet hebben waarin deze glutamaatrijke voeding ontbreekt, . . . Gekiemde rijst, dat tweemaal zo veel gaba bevat als bruine rijst, zou een antwoord kunnen . . .
Een bloemlezing van glutamaat-rijke producten (per 100 gram product):
Doordat lysine betrokken is bij de Maillard-reactie bevatten producten waarop deze reactie is toegepast - door koken of bakken - per definitie minder lysine dan het rauwe product.
Bij een normaal eetpatroon, is de inname van lycine geen probleem. Dat is het per definitie wel het geval, wanneer een dieet eenzijdig uit granen bestaat, zoals op het rijst-etende Aziatische platteland.
Een tekort aan lysine kan leiden tot de vorming van nierstenen, en kan de groei remmen.