top
Galluszuur
Tannine
GALLUSZUUR
ESTERS VAN GALLUSZUUR
JONGE WALNOTEN

GALLUSZUUR

Galluszuur is een tannine die voor komt in wijn, thee, in diverse vruchten als bosbessen en vlierbessen, in hop en in de bast van eiken.

Galluszuur is geel tot kleurloos kristal. Het is een geoxideerde fenol, welke zowel vrij voor komt als in de vorm van hydrolyseerbare polyhydroxyfenol (gallotannine). Galluszuur heeft de molecuulformule C6H2(OH)3COOH.

De smaakbeleving van galluszuur is niet zo aangenaam, in tegenstelling tot die van galluszuur-esters zoals ethylgallaat, dat (eveneens) voor komt in walnoten, guaves en wijn. Galluszuur ervaren we bij hoge dosering als een wrange smaak, en bovendien een stroeve mondbeleving. Dat gevoel van stroefheid ontstaat door de samentrekking van het slijmvlies in de mondholte bij contact met galluszuur, of in het algemeen met een tannine.

Galluszuur komt onder meer voor in de volgende producten (mg/100 gram product):

kastanje
479,78
kruidnagel
458,19
sinaasappel
84
groene lof
25,84
15,15
rode lof
14,56
salie en oregano
ca 5,2
zwarte bes
4,67
zwarte thee (infusie)
4,6
rode wijn
3,6
1,65
gedroogde dadel
1,56
banaan
1,0
taugeh
0,7
bloemkool
0,69
oolong thee (infusie)
0,68
groene thee (infusie)
0,46
witte wijn
0,2
bier
max 0,1

In oude geschriften wordt galluszuur wel galnotenzuur genoemd. Vroeger werd galluszuur van de galnoten (galla) aan eikenbomen gemaakt, die door de eik gevormd worden door toedoen van de galwesp, die er haar eitjes in legt. Het woord tanine is afgeleid van het Oud-Germaanse woord tanna, als in Tannenbaum, dat zowel voor de spar als voor de eik werd gebruikt.

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2018

Coumarin | Wikipedia (EN/NL) Gallic acid | Phenol explorer 3.6 Gallic Acid | Pubchem
slotregel