top
Gom- en harsplanten
 
Gom- en harsplanten
Gom- en harsplanten
Mastiek gom

Hars- en gombomen

Diverse bomen en planten scheiden een gom- of harsachtig sap af. Eén van die bomen is de rubberboom. Soms zijn de sappen eetbaar, zoals in het geval van de mastiekboom en de manna-es.

Er is een enorm scala aan eetbare gommen en harsen, waaraan vaak een belangrijke betekenis is verbonden. Zoals bij Taranjebin, de Perzische manna van de Alhagi persarum. Duizenden jaren geleden al onderkende men het medisch belang van deze hars. Ondanks de aangename zoete smaak werd de manna vooral voor dat doel gebruikt. Maar niet uitsluitend. Men noemde het niet voor niets vloeibare honing.

Ook in Turkije kende men zo'n harshoudende Alhagi, eveneens een zoete 'manna' producerend. Vor de kust van Turkije bevindt zich het eiland Chios waar al eeuwenlang een aromatische hars van de mastiekboom wordt getapt. Deze boom, familie van de pistache geeft een hars af dat een sterke cedergeur heeft, net als de hars van de Aleppo pijnboom trouwens.

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Persian Manna in the Past and the Present: An Overview | Farid Ramezany, Narges Kiyani en Masoumeh Khademizadeh in American Journal of Pharmacological Sciences, 2013 1 (3), pp 35-37 DOI: 10.12691/ajps-1-3-1
slotregel