top
Steenvrucht
Botanisch begrip
STEENVRUCHT
VRUCHTEN
PERZIK (PIT)
STEENVRUCHTEN

STEENVRUCHT

Wanneer de binnenkant van een vrucht, het endocarp leerachtig of 'stenig' is en deze slechts één zaad bevat, noemen we die vrucht een steenvrucht. De 'steen' wordt in het Nederlands zelden zo genoemd, in de Nederlandse taal heet het zaad net als van de bessen de 'pit'.

De pit wordt omgeven door het meestal vlezige mesocarp, het centrale gedeelte van het pericarp of vruchtvlees, dat vastgehouden en beschermd wordt door de schil van de vrucht, het exocarp. Een voorbeeld van een vlezige steenvrucht is de perzik, de kokosnoot is een voorbeeld van een steenvrucht waarvan het mesocarp niet vlezig maar vezelig is.

Steenvruchten waarvan het vruchtvlees maar niet de pit eetbaar is, zijn onder meer kersen, pruimen, mango's en olijven. Steenvruchten waarvan ook of alleen de pit eetbaar is, zijn de amandel, de walnoot en de perzik.

De vruchten uit het Braamgeslacht (bramen, frambozen) zijn voorbeelden van verzamelsteenvruchten, ontstaan uit vele vrije schutbladeren van één bloem die tezamen de vrucht vormen, en die derhalve uit afzonderlijke steenvruchtjes bestaan. Een ander voorbeeld is de jackfruit (broodvrucht).

VERTALING STEENVRUCHT

engels
drupe
frans
drupe
italiaans
drupa
spaans
drupa
duits
steinfrucht
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
quả hạch
chinees
 
kantonees
 
 

Bronvermelding update maart 2020

Steenvrucht | Wikipedia (NL/NL)