top
Ssamjang
Gekruide sojabonenpasta
Ssamjang
 
SSAMJANG | KOREA
BOVEN: JJUKKUMI ONDER: SSAMBAP

Ssamjang 쌈장

Ssamjang is een kruidige bonenpasta uit de Koreaanse keuken. Hij wordt gemaakt van Koreaanse bonenpasta en gekruid met sesamolie, ui en knoflook, lenteui. Soms bevat ssamjang (bruine) suiker.

Natuurlijk zijn er varianten. Mat als basis cheongukjang of een mengsel van doenjang en gochujang, de Koreaanse chilipasta.

De pasta wordt gebruikt bij ssam, de Koreaanse benaming voor traditionele 'wraps' op basis van groenteblad. De meest populaire ssams zijn ssambap, met rijst, en bossam, met gestoomd varkensvlees. Behalve bij ssam, waaraan de pasta zijn naam dankt (jang is het Koreaanse woord voor saus of pasta) wordt ssamjang gegeten bij gegrilld vlees.

Er zijn tal van variëteiten op de hier beschreven basis-ssamjang, met ingrediënten als walnoot, pompoenzaad, tofu, viskuit en bonen, in verschilende samenstellingen, waarvan die met inktvis misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt. deze jjukkumi ssamjang wordt gemaakt door inktvis in stukjes gehakt met rode peper en ui te roerbakken en door de ssamjang te roeren.

#koreaanse bonenpasta's 

Bronvermelding update maart 2020

Ssamjang | Wikipedia (EN)