top
Hawaij حوايج
Specerijenmengsel
Hawaij
 
HAWAIJ

Hawaij

Koffie-variant

Hawaij is een klasssiek specerijenmengsel uit de Jemenitische keuken. Men kent er van oudsher twee varianten, een hartige variant en deze, die in combinatie met koffie wordt gebruikt.

De 'koffie-variant' is in de afgelopen decennia heel populair in barista's, als toevoeging voor café latte. De basis is een mengsel kardemomzaad, gemberwortel, kruidnagel en kaneel. Soms wordt er ook steranijs of saffraan aan toegevoegd.

Onderstaand recept is een variant op het recept van de hartige hawaij, waarin onder andere fenegriek, knoflook, zwarte peper en komijn wordt gebruikt. Omdat alleen gemalen specerijen gebruikt worden, worden de specerijen voor deze koffie-hawaij niet geroosterd, maar droog gemengd.

Voeg een vleugje toe aan je koffiebonen of -maalsel, of strooi er wat van over je bereide koffie. Je kunt het mengsel ook gebruiken bij het maken van baksel waarin (ook) koffie wordt gebruikt.

SAMENSTELLING HAWAIJ

8
el
gemalen gember
2
el
gemalen kruidnagel
1
el
gemalen kaneel
½
el
gemalen groene kardemom

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2019

Hawaij | Wikipedia (EN) Yemenite spice blend | New York Times cooking Coffee with Hawaij | Ancestreats Yemenite jews | Wikipedia (EN)