top
Kruidenmengsels
Gecombineerde kruiden en/of specerijen
Kruidenmengsels
Op deze site
5 SPICE (CHINA)

Kruiden- en specerijenmengsels

Overal ter wereld worden combinaties van kruiden- en/of specerijenmengsel gemaakt die de gerechten in die regio een speciale 'kleur' geven.

De samenstelling van deze mengsels kan van streek tot streek verschillen, en van gezin tot gezin. Recepten worden soms van generatie op generatie doorgegeven. Sommige mengsels worden volgens een vast patroon samengesteld, andere niet, volgens zelfs niet de lijn van een vast smaakpalet.

Eeuwenlang zijn kruiden- en specerijenmengsel over grenzen heen getrokken, met (handels)reizigers, migranten, en soms zijn ze zelfs geworteld geraakt op de nieuwe bestemming. Geassimileerd. Kerrie (masala) is daar een voorbeeld van in Europa.

Vanwege het grote aantal mengsels fungeert dit artikel in de eerste plaats als een 'marktplaats' waar de mengsels in alfabetische volgorde zijn geplaatst. Voor de beschrijvingen en waar mogelijk de recepten verwijzen we naar de afzonderlijke artikelen.

Een opmerking vooraf. Vooral populaire specerijenmengsels lijden nogal eens onder 'assimilatie'. Daarmee wordt bedoeld dat wordt afgeweken van de oorspronkelijke samenstelling en smaak om de consument te behagen - in het positieve geval - of kosten te besparen op duurdere of dure ingrediënten, zoals door de toevoeging van paprikapoeder of het vervangen van lange peper door (goedkope) zwarte peper. Daarom proberen we op deze site waar mogelijk inzicht in de klassieke receptuur te geven.