top
Lactobacillus
Bacterie-geslacht
Lactobacllus
Lactobacillaceae
Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus

In bewerking

Het geslacht Lactobacilus behoort tot de Lactobacillaceae-familie in de orde van de melkzuurbacteriën, Lactobacillales. Dit zijn anaerobe, meestal aerotolerante bacteriën, verantwoordelijk voor de omzetting van suikers in melkzuur.

De bacterië in dit geslacht zijn verantwoordelijk voor de omzetting van plantaardige en dierlijke voeding in (andere) eetbare producten en de conservering van producten (in een gewijzigde vorm). Deze omzetting wordt melkzuurfermentatie genoemd, met als voorbeelden de omzetting van melk in yoghurt, de productie van azijn, bier, kaas en kimchi.

Vaak zijn het specifieke stammen die een proces sturen, zo is de lactobaciullus bulgaricus verantwoordelijk voor de vorming van yoghurt, en de Lactocobacillus acetotolerans voor de vorming van azijn. In een enkel geval is de bacterie zo zpecifiek dat hij vernoemd is naar het product waarin hij herkend is, zoals de Lactobacullis kimchii in kimchi.

Melkzuurbacterië zijn ofwel staafvormig (uitgangsvorm -bacillus) danwel bolvormig (uitgangsvorm -coccus), in de meervoudsvorm -bacilli en -cocci.

Melkzuurbacterië komen ook in ons lichaam voor, onder meer in het darmstelsel.

Bronvermelding update maart 2020

Lactobacillus bulgaricus | Lactobacillus bulgaricus, trhe secret of Bulgarian yoghurt Bacillus subtilis | Nederlandse voedsel- en warenautoriteit Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus | Wikipedia (EN/DU)