top
Pimiento de Padrón
Chilipeper (Capsicum annuum)
PIMIENTO DE PADRÓN
 
PIMIENTO DE PADRÓN | SPANJE

Pemento de Mougán

De pemento de Mougán of Pimiento de Mougán is een geurige paprika (Capsicum annuum), iets groter dan de Padrón, en uitstekend geschikt om te vullen en te bakken.

De Mougán is een heel andere peperplant dat de Gallische Ourense en Padrón, omdat de vruchten rechtopstaand zijn en niet afhangend. Net als de Padrón wordt de Mougán onrijp geoogst, voordat ze rood kleuren. de vruchten zijn relatief klein, met een lengte van ongeveer 5 cm, een gladde en glanzende schil en een intens zoete, licht pikante smaak. Aanvankelijk was de Mougán veel pikanter, maar de scherpte is er bewust uit geteeld.

De vrucht is 'vierkant' en wordt op grond van zijn vorm geclassificeerd als CMV3L (cuadrado morro de vaca tres lóbulos / vierkante drielobbige koeiensnuit )

De Mougán wordt in maart gezaaid: "En San Gregorio, bota o teu pimientorio", met Sint Joris's geboortedag op 12 maart. Na het inzaaien worden de zaden beschermd door er een raamwerk overheen te leggen, waarop stro of zakken worden gelegd ter bescherming tegen de laatste nachtvorst. Later zal de bodem bedekt worden met varens om de groei van onkruid te voorkomen.

Ze worden er vaak simpelweg gebakken in olijfolie en geserveerd met grof zout.

Oorsprong en verspreiding

De eerste paprika's die in Europa aankwamen vanuit de Nieuwe Wereld (met name uit Mexico) werden in de 16e eeuw aan de Spaanse Karel V geschonken door de Spaanse conquistadores.

Langs die weg kwamen de planten in de Spaanse kloosters, waar de monniken de plant aanpasten aan de lokale groei-omstandigheden. Monniken brachten de zaailingen vanuit de parochie Mosteiro naar Guntín de Pallares, dat aan de weg naar Maugán ligt.

In 2014 heeft de "Pimiento de Mougán" de Europese status Beschermde Geografische Aanduiding (PGI) gekregen. Het beschermde gebied omvat het gehele grondgebied van de gemeente Guntín, die in de regio Lugo in Galicië ligt.

Taalkundige aspecten, etymologie

Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Zo kan het zijn dat paprika’s in Amerika zowel bellpepper als paprika worden genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten en in Italië peperoncini en in Frankrijk poivron. De Spanjaarden zelf gebruiken nog altijd het woord pimientos, zowel voor de chilipeper als voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid. Zoals men ze in Japan als Korea pimang respectievelijk piman noemt.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update juli 2022