top
Pimento de Oímbra
Capsicum annuum
Pimiento de Oíbra
 
PIMIENTO DE OÍMBRA

PIMIENTO DE OÍMBRA

De Pimento de Oímbra (Capsicum annuum) is een zoetige paprika met een gladde, glanzende schil. Het is een puntvormige paprika, die meer op een peper lijkt dan op een (blok)paprika, met een lengte tussen 10 en 20 cm en een gewicht tussen 100 en 200 gram.

Alleen de verse, groene paprika valt onder de Europese beschermde geografische aanduiding "Pemento de Oímbra". Hij wordt groen geplukt en aangeboden, soms ook rijp en rood, om geroosterd en geconserveerd te worden. Op het gebied van conserveren bestaat in de regio een lange traditie, die van generatie op genereatie wordt overgedragen. Het gebeurt vaak thuis, op ambachtelijke wijze. De Oímbra is van half april tot eind oktober op de markt, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Oorsprong en verspreiding

De eerste paprika's die in Europa aankwamen vanuit de Nieuwe Wereld (met name uit Mexico) werden in de 16e eeuw aan de Spaanse Karel V geschonken door de Spaanse conquistadores. Langs die weg kwamen de planten in de Spaanse kloosters, waar de monniken de plant aanpasten aan de lokale groei-omstandigheden. In Noord-Spanje vinden we om die reden een scala aan klassieke en unieke paprikasoorten.

De naam van de geografische aanduiding " Oímbra " is een naam die overeenkomt met de provinciestad van Verin, Ourense waarin de teelt van paprika begonnen is, en waar nog altijd het centrum van de teelt ligt. Buiten de regio komt deze parikasoort niet voor. Het productiegebied omvat de hele provincie van Verin Ourense die bestaat uit de gemeenten Oímbra, Verin, Castrelo do Val, Monterrei, Cualedro, Laza, Rios en Vilardevos. De jaarproductie is bescheiden, circa 250 ton, en vormt tezamen met de wijnproductie in de regio Monterrico de pijlers waarop de agro-economie van de streek rust.

Taalkundige aspecten, etymologie

Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Hieraan is de onterechte naamgeving door Christopher Columbus naar gewone peper debet. Zo kan het zijn dat paprika’s in Amerika zowel belllpepper als paprika worden genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten en in Italië peperoncini en in Frankrijk poivron. De Spanjaarden zelf gebruiken nog altijd het woord pimientos voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid. Zoals men ze in Japan als Korea pimang respectievelijk piman noemt.

RECEPTEN

De paprika's worden onder meer gebakken, gevuld, geroosterd en gestoofd.

FEIRA DO PEMENTO DE OÍMBRIA

Tijdens de zomer worden tal van gastronomische festivals gehouden in heel Galicië, ook in Oí. Rondom de aandacht voor de pimiento en streekgrechten, vinden wedstrijden, voorstellingen en muziekuitvoeringen plaats.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991) Pimiento de Oimbra | Gastronomia Toro con soga | El Romero Lodosa Pimentos in Spain | Foods from Spain database Pimiento de Oimbra | Gustoselecto Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4