top
Pimento de Lodosa
Chilipeper (Capsicum annuum)
PIMIENTO DE LODOSA
PRODUCTEN
PIQUILLO | SPANJE

PIMIENTO DE LODOSA

De Pimiento de Lodosa is een piquillo (Capsicum annuum) is een geurige paprika, met de bijnaam 'de kleine snavel'. De piquillo is ontwikkeld in de Navarra wordt vaak in tapas gebruikt. Het is een puntvormige paprika, die meer op een peper lijkt dan op een (blok)paprika, met een lengte van circa 7 cm en een gewicht van gemiddeld 35 gram.

De Piquillo de Lodosa is een eenjarige plant, die in mei gezaaid wordt. Het oogsten van de paprika's begint medio september en duurt tot november. Dit gebeurt handmatig, een plant wordt met tussenpozen van een week geplukt.

Een groot deel van de oogst wordt bewerkt om geconserveerd te worden, waartoe ze eerst boven houtskool geroosterd worden, geschild worden en ontdaan van zaden. Alleen piquillo's die in de acht Navarese gemeenten Lodosa, Andosilla, Azagra, Carcar, Lerin, Mendavia, San Adrian en Sartaguda verbouwd worden, hebben sinds 1987 een Denominación, de Spaanse term voor de Europese PDO, Protected destination of origin, en mogen de toevoeging Lodosa voeren.

Oorsprong en verspreiding

De eerste paprika's die in Europa aankwamen vanuit de Nieuwe Wereld (met name uit Mexico) werden in de 16e eeuw aan de Spaanse Karel V geschonken door de Spaanse conquistadores. Langs die weg kwamen de planten in de Spaanse kloosters, waar de monniken de plant aanpasten aan de lokale groei-omstandigheden. In Noord-Spanje waren dat behalve de Padró in Herbon, de La Vera en de Pimento de piquillo in Lodosa.

De verbouw en verwerking van piquillos is voor deze streek in het Baskenland van groot economisch belang, vandaar de bijnaam hier "het rode goud". De jaarproductie bedraagt ruim 1200 ton (opgave 2008). In de jaren negentig is de export van de piquillo naar de bakermat van de peper, Zuidamerika, op gang gekomen, in het bijzonder naar Peru. In 2013 organiseerde men het festival voor vierde maal.

Taalkundige aspecten, etymologie

Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Hieraan is de onterechte naamgeving door Christopher Columbus naar gewone peper debet. Zo kan het zijn dat paprika‚Äôs in Amerika zowel belllpepper als paprika worden genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten en in Italië peperoncini en in Frankrijk poivron. De Spanjaarden zelf gebruiken nog altijd het woord pimientos voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid. Zoals men ze in Japan als Korea pimang respectievelijk piman noemt.

PRODUCTEN

Piquillos worden in talrijke producten verwerkt. Naast de ingelegde paprika, gewoon in het zuur, zijn er gevulde paprika's (bijvoorbeeld gevuld met ansjovis), bruschetta's, cremas en confitures. Voor zo ver we hebben kunnen nagaan worden piquillos niet tot paprikapoeder verwerkt.

RECEPTEN

De piquillo heeft een dunne wand, waardoor hij geschikt is om gevuld en/of te gebakken te worden en mede door zijn handzame formaat opgediend te worden als tapas.

EXALTACIÓn PIQUILLO

In Lodosa organiseren jaarlijks, begin oktober, het meerdaags gastronomisch evenement 'La exaltación Piquillo de Lodosa' , met workshops, proeverijen en een markt.

Toro con soga

Lodosa is ook bekend van de festiviteiten ter ere van Sint Emeterio en Sint Celedonio (30 juli-4 augustus), en het meisjesfeest in het derde weekend van september, ter ere van Onze Lieve Vrouw van Smarten, die samenvalt met het paprika-festival, met als belangrijkste attractie is de "Bull Rope Run", gebaseerd op artikel 293 van het Handvest van de Sobrarbe uit de twaalfde eeuw waarin verordeneerd is dat stieren aangelijnd zijn om geen schade te veroorzaken

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Pimiento de l Piquillo | Wikipedia (ES) Piquillos de Lodosa | Piquillos de Lodosa Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991) Exaltacion de piquillo | Gastronomia Toro con soga | El Romero Lodosa Pimiento de Lodosa | Foods of spain database Pimiento de l Piquillo IGP | Europa firma Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4