top
Poblano
Capsicum annuum var poblano
Poblano- of anchopeper
 
POBLANO | CAPSICUM ANNUUM v POBLANO

Poblano chili

De poblano is net als de pasilla een Mexicaanse cultivar van de Capsicum annuum. Poblano's worden in Mexico in gedroogde vorm verwerkt in mole-sauzen zoals in mole poblano.

De Capsicum annuum poblano is een 60 cm hoge plant met 3-6 cm lange vruchten. De onrijpe, groene poblano's zijn beduidend minder scherp dan de rijpe, rode poblano's, die overigens ook matig heet zijn, 1.000-1.5000 op de schaal van Scoville, iets minder scherp dan de pasilla. De vrucht is 3-6 cm groot en groeit aan vrij kleine struikjes. Onrijpe poblano's zijn purper-groen van kleur, kleuren later groen, en bij rijping rood tot zelfs bijna zwart. Dat zie je terug in de gedroogde pepers die donkerbruin van kleur zijn.

Poblano's komen het best tot hun recht wanneer ze bereid zijn (gekookt of gebakken). Ze combineren goed met peperachtige ingrediënten, zoals guajillo en chipotl, kruiden als koriander en oregano, aardse smaken zoals van paddestoelen en kaas, denk aan feta, gorgonzola en pecorino.

Er zijn twee typen gedroogde poblano, de ancho en de mulato. Je herkent hen beide aan de hartvorm (ancho). Alvorens de poblano te drogen, dient de vrucht voldoende te rijpen. Voor de mulato worden de vruchten geplukt, vlak voor ze van de plant vallen. Ze zijn dan dieprood. Wanneer de gedroogde poblano afkomsrtig is van eerder geplukte, rode vruchten, wordt deze ancho genoemd.

De mulato is rokeriger van aroma dan de ancho, die op zijn beurt wat fruitiger is.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Poblano's zijn vers verkrijgbaar, in gedroogde vorm (ancho en mulato) en geroosterd en gepeld. Deze laatste zijn bevroren en in blik leverbaar.

Culinair gebruik en bereiding

In Mexico wordt de poblano op tal van manieren gebruikt en bereid. Naast gedroogd en geroosterd voor gebruik in gerechten, zie je gerechten van poblano's, zoals capeado, gefrituurd met een eiwitcoating, en gevuld en in het nationale gerecht mole.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Oorsprong en verspreiding

De poblano komt uit de staat Pueblo, in Mexico. Het woord poblano is afgeleid van de naam van de staat en betekent 'inwoner van Pueblo'.

Bronvermelding update juli 2020

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Poblano | Wikipedia (EN)