top
Capsicum chinense
Chilipeper
Capsicum chinense
Capsicum chinense cultivars
HABANEROS
HABANERO'S | CAPSICUM CHINENSE

Capsicum chinense

De Capsicum chinense, ook wel de habanero genoemd, lijkt zijn oorsprong in het westelijk stroomgebied van de Amazone te hebben, en de gedomesticeerde vormen verschijnen voor het eerst in vroege agrarische gebieden langs de kust van Peru.

De Capsicum chinense is een chiliplant die behoort tot het Capsicum annuum-complex, met als voorouders de wilde Capsicum annuum, de wilde Capsicum frutescens en de wilde Capsicum chinense. De naamgeving is vreemd, immers geen enkele chilisoort stamt uit China, ook deze niet.

Onder de honderden Capsicum chinense cultivars bevinden zich bruine vruchten (chocolade), rode, mandarijnkleurige, perzikkleurige, kerskleurige , vele geeltinten tot aan crème. Alle wilde varianten hebben rode vruchten die rechtopstaand zijn.

Oorsprong en verspreiding

De oudst bekende Capsicum chinense is 6500 jaar oud en gevonden in de Guitarrero-grot in Peru.

Het teeltgebied van de Capsicum chinense strekt zich uit over het centrum van Zuid-Amerika, het Caraïbisch gebied en Centraal-Amerika, Jamaica en West-Indië. Dat de soort het epitheton chinense heeft gekregen, komt door de 'herontdekking' van de peper in China.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam Capsicum is van het Griekse woord kapto afgeleid dat "te bijten" of "te slikken" betekent. De naam "peper" kwam in gebruik vanwege hun aan de specerij verwante smaak. De originele Mexicaanse term, chili kwam uit het Nahuatl (taal van de Azteken) chili of xilli, verwijzend naar de Capsicum alkanen die al 3000 jaar voor Christus gekweekt werd, zoals blijkt uit aardewerk dat is gevonden in Puebla en Oaxaca.

De Capsicum chinense cultivars

Habanero

De Habanero is een hete chili, 100.000-350.000 op de Scoville schaal. Onrijpe habaneros zijn groen, en ze kleuren oranje en rood, maar zijn er ook in wit, bruin en roze.

Habanero chocolate

Een cultivar van de habanero is de Habanero chocolate, bruin van kleur als chocolade, en heet.

Red savina

In Californië gekweekt om zijn uitzonderlijke scherpte, de Habanero red savina, rood van kleur dus, en tot 1994 de heetste peper ooit (577.000 SHU).

Madame Jeanette

De Madame Jeanette, een kleine gele chilipeper, komt uit Suriname, net als de - een groter contrast in naamgeving is haast niet denkbaar - de alata-pepre of rattenkeutelpeper.

Bhut jolokia

De Naga jolokia of Bhut jolokia groeit vooral in de regio Assam in India, in de Indische staten Nagaland en Manipur. Geen 100% Chinense, maar een hybride, met merendeels Capsicum chinense, en een deel Capsicum frutescens.

Bronvermelding update juli 2020

The taxonomy of the genus capsicum. | Eshbaugh, William. (2012). Peppers: Botany, Production and Uses. 14-28. Fruit Morphology as Taxonomic Features in Five Varieties of Capsicum annuum L. Solanaceae | Zhigila, Daniel & Abdulrahaman, Abdullahi-Alanamu & Kolawole, Opeyemi Saheed & Oladele, Felix. (2014). Research Article . Journal of Botany. 2014. 10.1155/2014/540868. Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Capsicum Pubescens | Wikipedia (EN/NL) Morphological Characteristics in a Capsicum Chinense collection | Hortscience Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden