top
Hordeum
Poaceae
Gerst
Gerst
RIJPE GERST-AREN

Hordeum

Hordeum is en plantengeslacht dat behoort tot de grassen en omvat een dertigtal plantensoorten, waarvan de commercieel belangrijkste Hordeum vulgare is: gerst.

De gerst die we in de winkel kopen is een graan dat af stamt van wilde gerst, Hordeum spontaneum. Dat is een eenjarige plant met lange, smalle bladeren en lange, dunne aren. De gecultiveerde gerst kent eenjarige en tweejarige soorten. De eerste wordt zomergerst genoemd, de tweede wintergerst.

De wilde gerst heeft één rij aartjes die gedrieën aan de aarspil (archis) staan. Net als veel andere planten uit het geslacht Hordeum is daarvan alleen het centrale aartje vruchtbaar. De andere twee aartjes zijn 'verminderd' vruchtbaar. Dat is ook het geval bij gecultiveerde twee-rijige (mout)gerst, die in veel bieren wordt gebruikt, maar niet bij vier- en zesrijige gerst, waarvan de laatste zeer eiwitrijk is en als veevoer wordt gebruikt. De gecultiveerde soorten zijn meestal zelfbevruchtend, wilde gerst is dat niet.

De gecultiveerde gerst wordt onderscheiden in

  • de tweerijige gerst of Hordeum vulgare ssp vulgare forma distichum,
  • de vierrijige gerst of Hordeum vulgare ssp vulgare f. tetrastichum, en
  • de zesrijige gersten of Hordeum vulgare ssp vulgare f. hexastichum (bere).

Er is nog een tweede zesrijige gerst, de agriocrithon, maar dit lijkt een hybride van de Hordeum sponteanum, de wilde gerst, te zijn en niet van de Hordeum vulgare.

En de tijd staat niet stil. Momenteel wordt geprobeerd droogte-resistente gerst te ontwikkelen uit wilde muurgerst (Hordeum murinum) en zout-resistente gerst uit wilde zeegerst (Hordeum marinum). Al langer heeft men bolgerst (Hordeum bulbosum) in het vizier om bestaande gerstsoorten ziekteresistenter te maken. Zelfs wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een heel nieuw gewas (Tritordeum) uit tarwe en Chileense gerst (Hordeum chilense).

Oorsprong en verspreiding

Gerst was één van de eerst gecultiveerde granen, zo niet het eerste. Volgens recente studies in het negende millennium voor Christus.

De veelal nomadische volken uit de prehistorie verzamelden wilde gerst, net als de korrels van veel andere wilde grassen, zeker 10.000 jaar voor de eerste domesticatie. De oorspronkelijke groeigebieden van gerst bevonden zich waarschijnlijk in de hooglanden van Ethiopië en het zuidoostelijk deel van Azië, onder meer in Tibet.

De oudste vondst van gecultiveerde twee-rijige gerst is in Syrië gedaan, in Tell Abu Hureyra. De oudste fossielen van zesrijige gerst dateren uit het achtste millennium voor Christus, die van naakte gerst uit het zevende millennium, beide in Ali Kosh.

De vroegste gerstculturen bevinden zich overwegend in de Vruchtbare sikkel, een gebied dat zich uitstrekte van de Nijldelta via Syrië en het zuiden van Turkije en de stroomgebieden van de Euphraat en de Tigris tot aan Afghanistan. Men neemt aan dat gerst onafhankelijk van elkaar gedomesticeerd is, met één bron in de Vruchtbare sikkel en één 1500-3000 kilometer meer oostelijk in Centraal-Azië. Vanuit deze tweede bron vindt gerst zijn weg naar Oost- en Zuid-Azië, en vanuit de Vruchtbare sikkel betreedt gerst het Europees continent, vermoedelijk in het zevende millennium voor Christus. Het zal nog millennia duren voor heel Europa gerst kent.

Culinaire aspecten

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Gerst bevat acht essentiële aminozuren en heeft een lage glycemische index ten opzichte van andere granen zoals tarwe en spelt. Gerst is rijk aan koper, mangaan, fosfor en is bron van vitamine B3 en B6.

Volle gerst heeft meer celwanden dan veel andere granen, en verteert daardoor langzaam. Gepelde gerst en geplette gerst zijn sneller beschikbaar vertering.

Samenstelling per 100 gram rauw product (gepeld)

354
kcal
( 1481,1 kJoule)
12,5
gram
eiwitten
73,5
gram
koolhydraten
0,8
gram
waarvan suikers
2,3
gram
vet
½
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,1
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
999
mg
omega-6
Vitaminen
7,3
µg
vitamine A
(1% ADH)
0,6
mg
vitamine B1
(55% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21% ADH)
4,6
mg
nicotinezuur
(29% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
19
µg
foliumzuur (B9)
(10% ADH)
0,6
mg
vitamine E
(5% ADH)
2,2
µg
vitamine K
(3% ADH)
mineralen
33
mg
calcium
½
mg
koper
3,6
mg
ijzer
452
mg
kalium
133
mg
magnesium
1,9
mg
mangaan
12
mg
natrium
264
mg
fosfor
37,7
µg
selenium
2,8
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

The broad spectrum revisited: Evidence from plant remains | Ehud Weiss e.a. 2004 PNAS Vol 101(26) pp 9551-9555 doi􏰀10.1073􏰀 pnas.0402362101 Cultivation at the Farming extreme of Northern Europe 5000 Years Ago | Santeri Vanhane e.a. Nature: Scientific reports (2019) 9:4756 | https://doi.org/10.1038/s41598-019-41293-z Barley heads east | Diane L. Lister e.a. PLoS One 2018 13(7) e0196652 Barley| Center for new crops, Purdue University, Source: Magness et al. 1971 Wheat and barley policies in Japan | Hisao Fuuka e.a. Nov 2004, lectronic outlook report from the economic reearch service A brief history of barley | C.W. Newmann en R.K. Newmann CFW Feature Jan-feb 2006 Vol 51(1)) Nutritionfacts Wheat pearl barley, uncooked | Nutritiondata.self.com Gerst | Etymologiebank M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch woordenboek van het Nederlands Gerst | Wikipedia (NL) Hordeum vulgare | Wikipedia (EN) Brouwgerst | Nibem Stichting Nederlands instituut brouwgerst, mout en bier Overzicht van de verschillende graansoorten en oude rassen | Edepot Wageningen university Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to oat and barley grain fibre and increase in faecal bulk | EFSA European food safety authority Journal 2011; 9(6):2249