Artocarpus
Het broodvruchten geslacht
Artocarpus
Atrocarpus-soorten op deze site
Broodvrucht - Artocarpus altilis
Wilde jackfruit of anjili - Artocarpus hirsutus © K Sreejith
Marang - Artocarpus odoratissimus
Nangka - Artocarpus heterophyllus
Tjampedak - Artocarpus integer of champeden
De broodvruchten
Inleiding en overzicht
De belangrijkste soorten - hier getoond aan de hand van hun vrucht - zijn:
Wilde jackfruit
De in India groeiende anjili of wilde jackfruit (Artocarpus hirsutus) draagt kleine oranje vruchten. Ze zijn zoet en worden net als de witte pitten gegeten.
Broodvrucht
De Broodvrucht (Artocarpus altilis) is een tropische vrucht die uiterlijk verwant is aan de durian, maar smaakt heel anders en is zeer zetmeelrijk. Een broodvrucht weegt circa een kilogram.
Marang
De Marang (Artocarpus odoratissimus)
Nangka - Jackfruit
De Nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een ook in Nederland vers verkrijgbare vrucht, en kent een aantal cultivars en hybriden zoals de Cheena en de Cochin.
Tjampedak
De Tjampedak (Artocarpus integer of champeden)
Oorsprong en verspreiding
Taalkundige aspecten, etymologie
De geslachtsnaam Artocarpus is samengesteld uit het Griekse woord voor brood 'artos' en 'karpos', wat vrucht betekent. De naam is bedacht door twee botanici aan boord van de Revolution, het schip dat James Cook voor zijn tweede reis voer.
Bronvermelding update oktober 2024
Cempedak Fritters | Hunger hunger blogspot