top
Kanda thippili
Hout van de lange peper
Kanda thippili
Recepten
KANDA THIPPILI

Kanda thippili

Van peperplanten worden de vruchten als specerij gebruikt, veelal in gedroogde vorm, zoals bij zwarte peper het geval is. Maar ook de wortels worden gebruikt, veelal medicinaal. Van de Indiase lange peper worden de wortels en de stengels ook gegeten.

Naar de Tamil benaming worden deze wortels kanda thippili genoemd, 'hout' van de lange peper. Het is een regelmatig gebruikte term voor de veelal gedroogde wortels en stengels van de lange peper in recepten. In veel artikelen lees je dat kanda afkomstig is van de Piper longum - Indiase lange peper - of van de Piper chaba. Chaba kennen we van de Indonesische benaming van de lange peper Cabe jawa en het Maleisische Chabai jawa, in beide gevallen doelend op de Javaanse lange peper of Piper retrofractum. In het Hindi worden de vruchten van deze plant Chavapippali genoemd, ter onderscheiding van de vruchten van de Indiase lange peper (Piper longum), die pippali genoemd worden. De wortel heet pippalimul.

In de Ayurveda wordt de wortel van de lange peper Chavya genoemd. Dalhana, een middeleeuws commentator van de Sushruta Samhita, een vroege tekst uit de Indiase medicijnkunst, bevestigt dat Chavya de wortels is van de Piper chaba, een plant die onder meer in Bengalen groeit. Piper chaba wordt tegenwoordig in de Plantlist betiteld als een niet toegestaan synoniem van de Javaanse lange peper (Piper retrofractum).

In Bangladesh wordt het woord choi jhal or chui jhal (jhal betekent scherp) gebruikt voor de pikante wortel. De wortel werd in veel gerechten gebruikt, maar in plaats daarvan zie je steeds vaker chilipeper gebruikt worden. De Javaanse lange peper groeide vrijwel overal in het vochtige zuiden en zuidoosten van Bangladesh, tegenwoordig veel minder. Wel wordt hij geteeld voor de oogst van de wortels en de stengels, maar voornamelijk om als medicijn gebruikt te worden.

In bepaalde gebieden, zoals in Kurigram in Bangladesh is de peperwortel zo geliefd, dat de planten, chui genoemd, uitsluitend geoogst worden voor de productie van gedroogde stengels en wortels. Buiten Bangladesh gebruikt men de wortel, in Tamil Nadu en in Thailand zowel vers als in gedroogde vorm - in curriepasta's en (vis)soep. In Bangladesh gebruikt men de gedroogde katjes niet of nauwelijks, in Thailand is dat wel het geval.

De wortels van de zwarte peper (Piper nigrum) worden niet gegeten. In China worden de wortels van de zwarte peper wel medicinaal gebruikt. Ze heten hújiāo gēn 胡椒根, hújiāo (peper) + gēn (wortel).

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Zo je het kanda thippili al kunt bemachtigen, zal dat via het internet zijn. Waarschijnlijk is het kruidenmengsel (thippili rasam) nog eenvoudiger te verkrijgen dan de kanda thippili zelf.

Culinair gebruik en bereiding

In vlees- en visgerechten, soepen en curries. Een oud gerecht is Thippili rasam, een soepje met thippili-wortel en lange pepers, dat niet alleen lekker is, maar goed zou helpen wanneer je verkouden hebt, een koutje hebt gevat.

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Piper chaba | Wikipedia (EN) Piper chaba vines lucrative for Kurigram farmers | Abdul Wahed The daily star, Aug 2017 Phytochemical studies on Piper chaba | Md. Saiful Islam e.o. 2017 International journal of pharmaceutical sciences and research Long chaba | Ayushveda