top
Sarawak peper
Piper nigrum var kuching
Sarawak peper
 
SARAWAK PEPER | PIPER NIGRUM VAR KUCHING © 2017

Sarawak peper

Sarawak peper is een zwarte peper die groeit op het Maleisische deel van Borneo, Sarawak, groeit en heel geliefd is in Azie. Liefst driekwart van de oogst van deze peper vind zijn weg naar Japan, Maleisië, Zuid-Korea en andere Aziatische landen.

Wanneer zwarte peper de koning onder de specerijen is, menen veel auteurs, is Sarawakpeper de koningin. Hoewel de thans meest gebruikt cultivar de Kuching is, genoemd naar de hoofdstad van Sarawak, is de Sarawak peper het toonbeeld van gecontroleerde teelt, en is de Sarawak voortdurend in ontwikkeling. Merkwaardig is dan ook, dat de Sarawak de reputatie heeft zeldzaam te zijn en te groeien in de ongerepte omgeving van tropische bossen waarbij de boeren worden getypeerd als de 'indigine population'. De werkelijkheid is dat de Sarawak-teelt, hoewel kleinschalig georganiseerd, juist uiterst professioneel is.

De Sarawak-ranken staan in raster in het open veld, veelal zonder beschaduwing, en worden enkele malen per jaar gesnoeid om de opbrengst te maximaliseren. Geen groter contrast is denkbaar als met de teelt van de premiumpepers uit Kerala, die naast dat ze in combinatieteelt verbouwd worden, in de regel beschaduwd staan, en niet worden gesnoeid.

De Sarawakpepers worden tussen maart (de onrijpe bessen voor de zwarte peper) en augustus (de rijpe bessen voor witte peper) geoogst. Bijna driekwart van de peperbessen wordt onrijp geoogst en tot zwarte peper verwerkt. De rijpe bessen worden tot witte verwerkt.

Voor Japan is Sarawakpeper sowieso de standaard, maar als we de Malaysia Pepper Board mogen geloven is het ook de favoriete peper van Koning Elizabeth.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Alleen verkrijgbaar in de gespecialiseerde winkel.

Culinair gebruik en bereiding

Sarawakpeper is aromatisch, zonder citrus-tonen maar met een licht accent van drop, en lekker scherp, wat hem geschikt maakt voor het aromatiseren van vlees (rubs), zelfs voor de barbecue, maar ook als accent op een vers geitenkaasje.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde peper is minstens tot drie jaar na oogsten houdbaar, mits droog en donker bewaard. Houd u aan de bewaartermijn, peper verliest gaandeweg haar aroma.

slotregel

Witte Sarawak peper

Witte Sarawakpeper wordt wel de beste ter wereld genoemd. Dat is het althans voor diegenen die niet verzot zijn op de kazige smaak van gefermenteerde witte peper.

Witte Sarawak wordt traditioneel gemaakt door de rijpe, rode bessen een week lang in jute zakken in natuurlijk water te laten weken. Dat kunnen vijvers zijn of gedeelten van een langzaam stromende beek die door dammetjes gereguleerd wordt. Zelden of nooit worden de pepers in stilstaand water gewekt, het proces dat retting wordt genoemd.

Door het langdurig weken komen de schilletjes los, en kunnen de kern van de peperkorrel en de schilletjes probleemloos gescheiden worden. Hierna wordt de peper gedroogd. Voor de Maleise overheid is de Sarawak-peper van groot belang. Ze maakt 90% uit van alle peperteelt in Maleisië. Om de productie van de witte peper te verhogen, 'stimuleert' zij de boeren daarin te investeren, zoals door de aanschaf van de Pepper-Peel-o-Matic, waarmee sneller, goedkoper en efficiënter witte peper gemaakt kan worden.

Geschiedenis van Sarawak peper

De teelt van de sarawakpeper op het eiland Borneo dateert van 1856, ten tijde van de eerste 'witte' Rajah van Sarawak, de Brit Sir James Brooke, gouverneur van Sarawak van 1842-1868.

De Chinezen, tegenwoordig de meerderheid van de bevolking van de hoofdstad Kuching, waren de eersten die de peper verbouwden. Tegenwoordig zijn dat merendeels de oorspronkelijke Ibans en Bidayuh.

De peperteelt staat onder druk doordat grote maatschappijen met volle steun van de overheid grootschalige kaalslag plegen voor de vestiging van monoculturen in dit deel van Maleisië, vooral palmolieplantages. Bijna 20.000 inwoners van Sarawak zijn direct betrokken bij de verbouw van peper, bijna 70.000 inwoners in totaal afhankelijk van de peperteelt. De gemiddelde perceelgrootte stijgt met de stijgende populariteit van de peper.

De Malaysia Pepper Board, gevestigd op Sarawak ziet toe op de Geografische identificatie (GI) die het gebruik van de naam Sarawak peper beschermt. Zij waakt er over dat alle Sarawak peper aan gestelde standaarden voldoet. Volgens de MPB bedroeg de productie van Sarawak peper over 2015 28.000 ton.

Duurzaamheid

Doordat veel boeren hun veld met peperranken onkruidvrij houden zonder bodembescherming aan te brengen, is er op de peperpercelen veel erosie. Het Ministerie van landbouw propageert de boeren over te gaan op de aanplant van bodembedekkers.

Culinaire aspecten

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Peper is rijk aan vitamine C, mineralen (mangaan, ijzer en koper) en phytosterol (55 mg per 100 gram)

Samenstelling per 100 gram rauw product (gedroogd, zwart)

255
kcal
( 1066,9 kJoule)
11
gram
eiwitten
64,8
gram
koolhydraten
26,5
gram
vezels
0,6
gram
waarvan suikers
3,3
gram
vet
1
gram
verzadigd
1
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,1
gram
meervoudig onverzadigd
160
mg
omega-3
970
mg
omega-6
Vitaminen
99,7
µg
vitamine A
(12% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
1,1
mg
nicotinezuur
(7% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(6% ADH)
164
µg
vitamine K
(219% ADH)
mineralen
437
mg
calcium
1,1
mg
koper
28,9
mg
ijzer
1259
mg
kalium
194
mg
magnesium
5,6
mg
mangaan
44
mg
natrium
173
mg
fosfor
3,1
µg
selenium
1,4
mg
zink
 

Bronvermelding update juni 2020

Sarawak pepper | State farmers' organisation Sarawak Sarawak pepper | Boosting Malaysia's National Intellectual Property System for Innovation, 2015 OECD Publishing Paris, ISBN 978-92-64-23922-7 Black pepper Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Pepper varieties | Portal rasmi Lembaga lada malaysia (Maliasian Pepper Board) Sarawak's palm oil industry wrestles with concerns over sustainability | Oxford Business Group Professionals, experts urged to help farmers progress, improve livelihood | Borneo Post online Oct 2017