top
Limoenbes
Triphasia trifolia
Limoenbes
 
LIMOENBES | TRIPHASIA TRIFOLIA  © 2007

Limoenbes

Deze prachtige, rode limoenbes heeft een uiterlijk dat erg doet denken aan een limoen, maar heeft een doorsnede van hoogstens anderhalve centimeter.

Het Triphasia-geslacht bestaat uit drie plantensoorten met eetbare besjes, de Triphasia brassii, een bedreigde plantensoort die voor komt in Nieuw Guinea, de Philipijnse Triphasia grandifolia en deze Triphasia trifolia, de enige soort die verbouwd wordt. Alle drie dragen vergelijkbare rode citroïde vruchtjes en hebben drievoudige bladeren.

De Triphaisa trifolia, die limoenbes wordt genoemd, is een groenblijvende plant van 1-3 meter hoog. De witte bloemen geuren net als de bloemen van de sinaasappel. Ze zijn hermafrodiet. De vruchtjes zijn het best te typeren als aangenaam zoete limoentjes. De schil heeft duidelijk zichtbare talgkliertjes. De vrucht bevat één tot drie zaadjes.

De plant vermeerdert zich door zaad en staat te boek als een zich gemakkelijk verspreidende plant, die andere plantensoorten overwoekert. De plant is bestand tegen zeer lichte vorst.

Practische zaken

Culinair gebruik en bereiding

De vruchtjes zijn geschikt als handfruit en ieder andere toepassing, rauw of gekookt, zoals jam.

Oorsprong en verspreiding

De Triphasia trifolia is een algemeen voorkomende plant in grote delen van Azi¨ vermoedelijk afkomstig uit China, en al vroeg geïntroduceerd in Maleisië en Indonesië.

De plant is in de negentiende eeuw verder verspreid geraakt, onder meer als erfafscheidende haag in West-Indië. In Suriname noemt men de vrucht switi lemki, de zoete limoen of hetzoet lemmetje.

Inmiddels komt de plant overal ter wereld voor, maar vooral in de Pacific, in de Cariben en de Indische Oceaan (Réunion). Hij groeit vrijwel nergens meer in het wild, tenzij 'ontsnapt' (culta et quasi spontanea) uit een gecultiveerde omgeving. Groeit ook in sommige landen in Oost-Europa (Griekenland, Bulgarije en Roemenië).

Taalkundige aspecten, etymologie

Vertaling limoenbes

engels
 
limeberry
myrtle lime
frans
petite citronelle
italiaans
 
spaans
limón de china
duits
zitronenbeere
arabisch
 
turks
 
hindi (india)
chini naranghi
indonesisch
jeruk kingkit
vietnamees
kim quít
japans
 
chinees
 
 

Bronvermelding update juni 2020

Triphasia trifolia | Useful tropical plants Triphasia trifolia | Plants for a future Triphasia trifolia (limeberry) | Cabi Invasise Species Compendium Triphasia trifolia | Citrus variety Limeberry (Triphasia trifolia) | Plantwise knowledge bank Switi lemki (Triphasia trifolia), Hegplant: vroeger en nu? | Botanical heritage of Surinam BHS Project Triphasia trifolia | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol4 Fruits, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-5653-3 Triphasia trifolia | Prot4U