top
Durum
Triticum durum
DURUM
DURUMPRODUCTEN
Harde tarwe - Triticum turgidum subsp. durum

Durum (harde tarwe)

Triticum turgidum subsp. durum

Harde tarwe is beter bekend als durum. Het is een oude graansoort van het tetraploïde soort met 28 chromosomen. Tot dit soort behoren oude tarwesoorten zoals emmer en khorasan en moderne variëteiten harde tarwe, zoals de durums. Durum wordt onder meer gebruikt voor het maken van pasta.

Triticum turgidum subsp. durum is een zomergewas dat 80-150 centimeter hoog wordt met 4-6 centimeter grote aren. Harde tarwe gedijt in warmere gebieden, ook onder drogere omstandigheden, met een jaarlijkse neerslag van onder de 400 millimeter. Tarwevelden met harde tarwe worden dan ook zelden bevloeid.

Durumtarwe is de hardste tarwesoort, rijk aan proteïnen en sterk, waardoor erg geschikt voor het maken van pasta. Dit is dan ook het belangrijkste tarwesoort voor het maken van Italiaanse pasta's. De tarwe heeft onvoldoende gluten om voor broodbereiding geschikt te zijn, het zal nauwelijks rijzen.

Le Pagnotte di Enna, een Siciliaans durumbrood is één van de weinige broden die volledig van durumtarwe is gemaakt. Meestal wordt wat durummeel toegevoegd aan een deeg dat vrijwel geheel uit typische broodmelen, zoals zahte tarwe, is gevormd.

Het merendeel van de durumsoorten heeft een grote korrel met geel endosperm, dat het meel en de producten die er van gemaakt worden zijn karakteristieke gele kleur geeft.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Harde tarwe is vrij algemeen verkijgbaar, o.a. gebroken graan (bulgur), gries (semolina) en pastameel (farina di grano tenero). Daarnaast wordt de hele korrel tegenwoordig in gepofte vorm aangeboden.

Culinair gebruik en bereiding

Houdbaarheid (bewaardavies)

Oorsprong en verspreiding

Naar de huidige inzichten is Triticum turgidum subsp. durum een hybride die zowel in het nabije Oosten als in Ethiopië is ontstaan uit een gecultiveerde emmer-tarwe (Triticum dicoccum). Hoewel hij ook in Ethiopië voor kwam, is durum gecultiveerd in het Nabije Oosten.

De durum op de West-Europese markt komt voornamelijk uit het westen van Azië en Europa. Afrikaanse durumtarwe wordt voor een groot deel verwerkt in couscousfabrieken, maar gaat ook in grote hoeveelheden naar lokale bakkerijen. Harde tarqwe wordt be=behalve voor de productie van couscous gebruikt voor de productie van bulgur, pasta en noedels. De wereldproductie bedraagt ca 35 miljoen ton, 10% van de totale tarweproductie. Daarvan is 8 miljoen ton afkomstig uit West-Europa (merendeels Italië), terwijl Noord-Afrika, het Midden-Oosten (Turkije en Syrië en Noord-Afrika ieder 4-5 miljoen ton produceren.

Qua consumptie, dat zal niet verrassen staan de Italianen prominent op de eerste plaats met ruim 25 kilogram per jaar, merendeel in de vorm van pasta, het viervoudige van de durum-consumptie in Turkije. In veel Europese landen eet men er rond de 10 kilogram per jaar van.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord durum is het Latijn voor 'hard'.

Vertaling harde tarwe

engels
hard wheat
frans
blé dur
italiaans
grano duro
spaans
trigo duro
duits
hartweizen
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

339
kcal
( 1418,4 kJoule)
13,7
gram
eiwitten
71,1
gram
koolhydraten
2,5
gram
vezels
2,5
gram
vet
½
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
1
gram
meervoudig onverzadigd
48
mg
omega-3
930
mg
omega-6
Vitaminen
0,4
mg
vitamine B1
(36% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
6,7
mg
nicotinezuur
(42% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
43
µg
foliumzuur (B9)
(22% ADH)
Mineralen
34
mg
calcium
0,6
mg
koper
3,5
mg
ijzer
431
mg
kalium
144
mg
magnesium
3
mg
mangaan
2
mg
natrium
508
mg
fosfor
89,4
µg
selenium
4,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

 Durum | Wikipedia (EN/DU/IT)  World durum wheat market and Turkey | Miller Magazine  Wheat, durum, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata op Self.com (link verouderd, tabellen door Self opgeheven - zoek brongegevens op de USDA-site : https://fdc.nal.usda.gov/food-search )