top
Babymaïs
Zwa mays convar mays
Babymaïs
 
BABYMAÏS

Babymaïs

Baby-maïs lijkt een apart soort maïs, maar is dat geenszins. Het zijn (te) vroeg geoogste maïskolfjes.

Babymaïs wordt geoogst wanneer de kolfjes 4,5 tot 10 cm groot zijn, binnen twee dagen nadat de 'baard' zichtbaar wordt, juist vóór de bevruchting plaats vindt. Eigenlijk geen dag later, dan begint de spil al te verhouten. In feite oogst je geen baby-maïs maar een prematuur !

Het oogsten vindt gemiddeld 45-50 dagen na het inzaaien plaats, handmatig. De kolfjes kunnen in hun geheel gegeten worden, en vragen nauwelijks bereiding. Zij worden veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Voor de teelt van babymaïs kunnen zowel de normale suikermaïs en veldmaïs (dent- of flintmaïs, waxy of blauwe maïs) gebruikt worden. Men oogst dan alleen de jonge tweede kolf van boven, en laat de bovenste door groeien. Bepaalde variëteiten worden speciaal voor de teelt van babymaïs gebruikt. Deze vormen een groot aantal kolven, die alle als babymaïs geoogst worden.

Door de vroege oogst mis je in baby-maïs de componenten die de specifieke smaak van maïs bepalen, namelijk zetmeel en suiker. Beide zijn vrijwel afwezig.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De kleinere kolfjes worden gebruikt in de conservenindustrie, de grotere voor de vers-markt, vaak zonder gepeld te zijn (deze zie je zelden of nooit op de Nederlandse markt), uit prijsoverwegingen.

Babymaïs is het hele jaar door zowel vers als bereid te koop, de laatste diepvries en in pot of blik.

Koop alleen verse maïs die niet droog oogt en houtig aan voelt. Wanneer je op de korrel drukt, moet er roomkleurige vloeistof vrij komen.

Culinair gebruik en bereiding

De kleine maïskolfjes kunnen zelfs rauw gegeten worden, hoeven daarom nauwelijks gekookt te worden, en zijn zeer geschikt voor roerbakken. Ze worden met spil (kern) en al gegeten.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

In de koelkast zijn de verse ma&ium;jes enkele dagen tot een week houdbaar.

Oorsprong en verspreiding

Baby-maïs is onlosmakelijk . verbonden met de Aziatische keuken. Thailand is één van de belangrijkste producenten van babymaïs, naast China, India en Vietnam.

De kleine maïskolfjes zijn heel geliefd in de vegetarische keuken van India en Thailand, vanwege hun knapperige textuur (in curruies bijvoorbeeld). Ze lenen zich bovendien uitstekend voor wokken. Het oogsten is bewerkelijk, en duur. Om die reden komen veel kolfjes uit typische lage lonen landen.

De Indiase babymaïs wordt uitsluitend gemaakt uit standaard maïs, productieve, vroeg bloeiende variëteiten. In India kiest men voor kolfjes met een lichte kleur, die het beste scoort op de interne, vooral stedelijke markt.

Benamingen in diverse talen

engels
baby corn, candle corn
frans
mini maïs
italiaans
 
spaans
 
duits
maiskölbchen
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
bebīkōn
vietnamees
ngô bao tử
chinees
sùmǐ zǐ 粟米仔
kantonees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Babymaïs bestaat voor een groot deel uit water (rond 90%) en bevat nauwelijks koolhydraten (zetmeel of suiker). Daardoor is de calorische waarde laag, in vergelijking tot volgroeide maïs. Het is wel een goede bron van vitamine A.

In de voedingstabellen van de US Department of agriculture zijn veel gegevens opgenomen van baby-maïs in blik. Verse baby-maïs is nog altijd niet bepaald geliefd in de VS ("baby corn production doesn't gel with American agriculture practices"). Bereide maïs. In deze opgaven komt bijvoorbeeld natrium voor, uit toegevoegd zout, en loopt de calorische waarde uiteen van 19 kcal tot 107 kcal (Walmart). Onderstaande tabel is afkomstig uit een Indiaas onderzoek (Santosh Hooda) naar de voedingswaarde van onbewerkte baby-maïs.

Samenstelling per 100 gram rauw product

42,0
kcal
(175,8 kJoule)
1,8
gram
eiwitten
5,0
gram
koolhydraten
1,6
gram
zetmeel
2,3
gram
waarvan suikers
1,6
gram
vezels
0,2
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
Vitaminen
67,0
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,5
mg
vitamine C
(0,6% ADH)
mineralen
9,5
mg
calcium
34,5
mg
magnesium
89,8
mg
fosfor

Bronvermelding update december 2020

Baby corn: a wonderful vegetable | Reena Rani e.a. International Journal of Science, Environment and Technology Vol6 No2 2017 pp1407-1412 Nutritional evaluation of baby corn (Zea mays) | Santosh Hooda e.a. Nutrition & Food ScienceVol. 43 No. 1, 2013 pp. 68-73 Emerald Group Publishing Limited 0034-6659DOI 10.1108/0034665131129593 Baby corn | FoodData Central - US Department of agriculture, geraadpleegd op 15 dec 2020 (o.a. Walmart:1119037) Babycorn | Corn India Baby Corn-Legumes Intercropping System | R. Shamra, Wageningen journal of life sciences, volume 67, Dec 18 2013, pp 11–18