Lente-gember
Jonge gemberwortel
LENTE-GEMBER
 
LENTE GEMBER | ZINGIBER OFFICINALE

LENTE GEMBER

De gemberplant wordt verbouwd om aromatisch karakter. Het is vooral om de pittige wortelstok te doen. Door de gemberplant al vroeg te oogsten oogst je een wortelstok die nog volop in ontwikkeling is, milder en sappiger is. Dit wordt wel de baby-gember genoemd.

Gemberwortel is het ondergrondse deel van de wortelstok. Deze bevat gingerol en shogaol, verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en scherpte van gember. De jong gevormde wortelstok is een delicatesse, die in tegenstelling tot de volgroeide wortelstok zelfs rauw gegeten wordt. Hij is beslist niet vezelig, en minder scherp, want hij bevat minder gingerol.

Niet alleen de scherpte, maar ook de aroma's ontwikkelen zich gedurende de rijping. De belangrijkste smaakcomponenten van lente-gember (dominant zijn de stoffen die zijn aangevgeven met een ster) zijn:

  • zingibereen* (18,8%),
  • α-farneseen (10,6%),
  • β-himalchaleen (9,8%),
  • β-sesquiphellandreneen* (7,5%),
  • β-phellandreneen* (6,5%),
  • geraniol (5,8%),
  • geranyl acetaat (6%),
  • β-bisaboleen*(5,3%) en

Gember wordt vermeerderd uit de wortelstok, door een tevoren gespruit stuk wortel te planten. Lente-gember wordt al na circa vijf maanden geoogst, waarvoor (net als bij volgroeide gemberwortel) de plant 'met wortel en al' gerooid moet worden.

Lente-gember is crème-kleurig met violette accenten. Ze worden gekristalliseerd verkocht, maar ook vers. In Japan wordt er onder meer de tsukomono gari van gemaakt dat na afloop van een sushi-maal wordt gegeten.

PRAKTISCHE ZAKEN

Aankoop en verkrijgbaarheid

Lente-gember bederft vrij snel, wat het moeilijk maakt om deze jonge gember vanuit Azië in de Nederlandse schappen te krijgen. Wanneer je goed zoekt vindt je wel ingelegde jonge gember in de vorm van gari, of het Chinese paocai of pao zi jiang.

Gari, een Japans gerecht, is in dunne plakjes gesneden gember in gezoete azijn, paocai is Chinees, en is gefermenteerde lente-gember.

Culinair gebruik en bereiding

De schil van de gemberwortel is eetbaar. De schil van jonge gemberwortel is zeer dun, en laat zich gemakkelijk verwijderen.

Bewaren

Lente-gember is beperkt houdbaar, door het hoge vochtgehalte en de nog dunnen schil. Bewaar de gember hooguit twee weken in de koeling, mits verpakt in plastic, gewikkeld in een vochtige doek of krant gewikkeld.

Lente-gember kan net als volgroeide gember ook ingevroren worden, maar het invriezen gaat ten koste van de textuur, waardoor je de gember na het ontdooien nauwelijks meer kunt snijden. Het beste is, ingevroren gember te raspen voordat ze ontdooit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Jonge gember is de eerste stadium van het groeiproces van de gember-wortelstok. Die wordt overal ter wereld geproduceerd. Voor jonge gember worden vooral specifieke Thaise en Japanse variëteiten gebruikt.

Vertaling lentegember

engels
baby ginger
frans
gingembre frais
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
turks
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
vietnamees
 
japans
shin shōga 新しょうが
chinees
zi jiāng
 

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2019

Gari, le gingembre à sushi | Le manger Young ginger | L. McCandlish, Kitchen window The Aroma Composition of Baby Ginger Paocai | S. Luo e.a. Hindawi, Journal of Food Quality Volume 2017 (2017), Article ID 7653791, 9 pages https://doi.org/10.1155/2017/7653791 Prolonging storage time of baby ginger by using a sand-based storage medium and essential oil treatment. | J. Liu e.a. Journal of Food Science 2014 Apr;79(4):M593-9. doi: 10.1111/1750-3841.12384. Epub 2014 Feb 18.