top
Seterrømme
Gefermenteerde room
Seterrømme
Recepten met seterrømme
Seterømme

Seterømme

Gefermenteerde (zure) room

Seterømme is niet zomaar een 'zure room'. Afgezien van de onvermijdelijke light-versies liegt het vetpercentage er niet om. Het is vergelijkbaar met dat van pure slagroom. Hierdoor is het uitstekend geschikt is voor warme bereidingen.

Door het hoge vetgehalte kun je er uitstekend warme bereidingen mee maken, er is immers een directe relatie tussen het vetgehalte en de kans op schiften bij verhitting. Zure room, dat slechts 10% vet bevat, schift daarom sneller dan slagroom, dat gemiddeld 35% vet bevat. Seterømme bevat 35-39% vet. Het is vetter dan crème fraĩche, maar goed vergelijkbaar met crème double.

Seterrømme is een koemelkproduct. Een cultuur van melkzuurbacteriën zorgt voor de zuurte en de dikte. Volle seterømme is op een speciale manier behandeld, omdat het bestemd is voor de bereiding van rømmegrøt, de nationale romige gerstepap. Het is niet alleen gepasteuriseerd, maar ook gehomogeniseerd. Onder zeer lage druk, zodat de eigenschap behouden blijft om de melkbestanddelen en het vet bij het koken van de pap te scheiden, karakteristiek voor de traditionele bereidingswijze van rømmegrøt waarbij het vloeibaar vet wordt afgeschept.

Men onderscheidt drie typen: Seterrømme, Lettrømme en Ekstra lettrømme. Beide laatste zijn de light- (18%) en extra-light- (10%) versies, voor koude bereidingen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Bekende merken seterømme zijn Tine, Røros en Q. Het is diverse verpakkingen verkrijgbaar. In Noorwegen zijn bakken van 2,5 kilogram heel gebruikelijk !

Culinair gebruik en bereiding

De (volle) seterømme is vor warme bereidingen, maar ook geschikt om er een (zurige) slagroom van te kloppen. De light-versie zijn bedoeld voor koude bereidingen of voor gebruik als topping. Wanneer je seterømme kookt, zorg er dan voor dat je de room goed in beweging houdt om aanbranden tegen te gaan.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Seterømme altijd in de koelkast bewaren. De aangebroken verpakking is beperkt houdbaar.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als andere melkproducten is seterømme rijk aan calcium, eiwitten en fosfor. De volle versie bevat 35% vet.

Samenstelling per 100 gram

335,0
kcal
(1402,6 kJoule)
2,2
gram
eiwitten
2,9
gram
koolhydraten
35,0
gram
vet
Vitaminen
487,0
µg
vitamine A
(60% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
mineralen
79,0
mg
calcium
slotregel

Bronvermelding update april 2021

Rømmegrøt with Homemade Sour Cream | Nevada Berg, North wild kitchen