top
Yaji (suya)
Peper
Merquén
SAMENSTELLING
YAJI (SUYA)

Yaji

Yaji of suya is een West-Afrikaans specerijenmengsel, volgens de moslim Haussa 'de koning aller specerijenmengsels. En hoewel er veel verschillende samenstellingen zijn, hebben ze de basis gemeen.

Die basis bestaat uit pinda's, rijpe, onrijpe en gepelde zwarte peperkorrels (rode, zwarte en witte peper), gemberpoeder, kruidnagels, gedroogde chilipeper en zout. Variaties worden gemaakt met lokale producten, zoals locust beans, uda, kuli kuli, of masoro (afrikaanse cubeb).

De officiële benaming van het mengsel is yaji, maar omdat dat standaard wordt gebruikt in de rundvleeskabob (s)uya) die je in talloze stalletjes in Nigeria kunt kopen, wordt het ook suya-kruid genoemd, of kortweg suya.

Yaji vindt je in ieder huishouden, vaak in twee vormen, een scherpere voor volwassenen en een midelere voor kinderen. Het wordt letterlijk overal voor gebruikt, in soepen, op kebabs en over gebakken plantanen. Maar ook op - hou je vast - muffins, gebakken ardappelen, mozarella en gegrilde vruchten. Overal op, dus.

Samenstelling

125
gram
kuli kuli
75
gram
gemberpoeder
5-10
gram
cayennepeper
10
stuks
selimpeper (uda)
Notes on the ingredients 1. The above ingredients are all you need to make your suya spice, no more, no less. 2. The dry ginger should always be the same measurement (in tablespoons, not grams) with the Kuli Kuli. So if you want to make a large quantity of the suya spice, use the same cup/bowl/container you used to measure the crushed kuli kuli to measure the ground ginger. 3. Though I listed the quantities for the stock cube and salt, you should add these two to your taste.

Oorsprong en verspreiding

Chilipoeder is van oorsprong Chileens, en wordt gemaakt van rauwe chili's of van gerookte chili's, vergelijkbaar met de Spaanse pimentons.

Bronvermelding update maart 2020

Yaji | Mohammed Naseehu Ali, 2011 Nov 14 The New Yorker