top
Merquén
Chili-blend
Merquén
SAMENSTELLING
YAJI (SUYA)

Yaji

Yaji of suya is een West-Afrikaans specerijenmengsel, volgens de moslim Haussa 'de koning aller specerijenmengsels. En hoewel er veel verschillende samenstellingen zijn, hebben ze de basis gemeen.

Die basis bestaat uit pinda's, rijpe, onrijpe en gepelde zwarte peperkorrels (rode, zwarte en witte peper), gemberpoeder, kruidnagels, gedroogde chilipeper en zout. Variaties worden gemaakt met lokale producten, zoals locust beans, uda, kuli kuli, of masoro (afrikaanse cubeb).

De officiële benaming van het mengsel is yaji, maar omdat dat standaard wordt gebruikt in de rundvleeskabob (s)uya) die je in talloze stalletjes in Nigeria kunt kopen, wordt het ook suya-kruid genoemd, of kortweg suya.

Yaji vindt je in ieder huishouden, vaak in twee vormen, een scherpere voor volwassenen en een midelere voor kinderen. Het wordt letterlijk overal voor gebruikt, in soepen, op kebabs en over gebakken plantanen. Maar ook op - hou je vast - muffins, gebakken ardappelen, mozarella en gegrilde vruchten. Overal op, dus.

For 190g of Suya Spice, you will need: - 5 tablespoons crushed kuli kuli 110g (1 measures 25g) - 5 tablespoons ginger powder (75g) - 2 tablespoons cayenne pepper flakes (6g) - 1 small stock cube (4g) - 10 strands of uda - ½ teaspoon salt Notes on the ingredients 1. The above ingredients are all you need to make your suya spice, no more, no less. 2. The dry ginger should always be the same measurement (in tablespoons, not grams) with the Kuli Kuli. So if you want to make a large quantity of the suya spice, use the same cup/bowl/container you used to measure the crushed kuli kuli to measure the ground ginger. 3. Though I listed the quantities for the stock cube and salt, you should add these two to your taste.

De Merquén-blend wordt gemaakt van dit gerookte chilipoeder (minimaal 60%), zout (maximaal 20%) en geroosterde koriander. Er zit soms ook komijn in.

De ongebruikelijk combinatie van een product uit de Oude en een product uit de Nieuwe Wereld. Het typeert de Mapuchen, die als geen ander volk in de Andes bestand bleken tegen de Europese veroveraars van de 16e en 17e eeuw. Zij maakten tactisch gebruik van Europese vaardigheden, op het gebied van oorlogsvoering en op het gebied van de landbouw en integreerden deze in hun eigen cultuur. Het bleek eeuwen lang een succesvolle overlevingsstrategie.

Merkén staat misschien wel symbool voor de standvastigheid van de Mapuchen en mag zich overigens pas sinds kort verheugen in de aandacht van chefs over de hele wereld, geïnteresseerd in 'vergeten' producten. Want dat is het, nog tot 2000 was de buitenwereld niet bekend met het product. Nog zo'n product uit de keuken van de mapuchen is mote, genixtamaliseerde tarwe, en de piñone, de vrucht van de Araucana boom, waarover elders op de site.

Traditioneel gebruiken de Mapuchen merkén in aardappelpuree - Mapuchengebied is de oorsprong van nagenoeg alle aardappelcultivars - en om pinda's (mani merkén).

Slow food ondersteunt de teelt van caciocavra en koriander en de productie van merké in Nagche en Wenteche in Araucania.

Oorsprong en verspreiding

Chilipoeder is van oorsprong Chileens, en wordt gemaakt van rauwe chili's of van gerookte chili's, vergelijkbaar met de Spaanse pimentons.

Bronvermelding update maart 2020

Yaji | Mohammed Naseehu Ali, 2011 Nov 14 The New Yorker