Duqqa
Kruidenmengsel
DUQQA (DUKKA)
SESAMMENGSELS
DUQQA

DUQQA (DUKKA)

Deze eenvoudig te maken Egyptische mix van geroosterde noten en zaden en kruiden, is sinds het begin van dit millenium een regelrechte hit in het westen.

Het recept is door de eeuwen heen geëvolueerd van een eenvoudige mix van noten, kruiden en zout, tot de ingewikkeldste smaakcombinaties.

Komijn, koriander en kaneel waren de Oude Egyptenaren niet vreemd. Het land lag op het kruispunt van de specerijenhandel. Peper kwam er niet aan te pas, zou pas veel later komen. De combinatie van deze drie specerijen, komijn, koriander en kaneel gemengd met grof zout, noten en knoflook was een ideale combinatie met brood en olie. Ook te gebruiken als droge marinade voor vlees.

Hieronder het basisrecept voor duqqa. Voor variaties op het dukka-thema verwijzen we naar het internet, onder meer de site van New Pioneer. In het Chinese Xi'an hebben we ervaren hoe een eenvoudige 'duqqa' van alleen geroosterde sesam, komijn en zout fantastisch combineert met gekookte of gebakken kwartel-eitjes, al dan niet op een prikkertje.

INGREDIËNTEN

200
gram
hazelnoten
200
gram
amandelen
1
el
korianderzaad
1
el
komijnzaad
1
el
kaneel (eventueel0
50
gram
sesamzaad
½
tl
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

DE BEREIDING

Rooster de amandelen en amandelen in een droge koekenpan met dikke bodem, en doe hetzelfde met het sesamzaad, de koriander en komijn. Laat de ingrediënten na het roosteren afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe alle ingrediënten tezamen in een blender of vlakke vijzel. Voeg het zout en eventueel kaneel toe, en vijzel de ingrediënten tot een kruimelige textuur is bereikt, niet fijner dan dat.

DE AFWERKING

Serveer duqqa met brood en olijfolie. Breek een stukje brood af, doop dat in de olie en daarna in de duqqa.

GEZONDHEIDSASPECTEN (VOEDINGSSTOFFEN, GEZONDHEIDSRISICO'S)

 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Les épices en Europe médiévale | Maĩtre Chǐ quart Duqqa | Wikipedia (EN) Dukkah | New pioneer