top
Hōtō udon
Japanse tarwenoedel
Hōtō udon
 
Lintvormige hōtō in pompoen-miso-soep
 

Hōtō udon ほうとう

Hōtō udon is een populaire pasta, waarin geen zout wordt gebruikt. Vaak zijn het stukken breed pastalint, waarmee hōtō niet aan het stereotype beeld van een udon voldoet.

Een afwijkende vorm waarin de hōtō wordt gemaakt is die van een schepje. Deze schelpjes worden Yamanashi-oren genoemd, naar het prefectuur Yamanashi waarin Fujigoko ligt. Hier van het merk Shimura.

Hōtō is ook de naam van een gerecht uit Fujigoko - de vijf meren van de Fuji - waarin deze hōtō udon wordt gebruikt. Traditioneel wordt hōtō nogal kaal opgediend met miso, tegenwoordig vaak met een pittige rode pasta zoals het Koreaanse gochujang, groenten en schaaldieren.

slotregel

Geschiedenis van de hōtō

Hōtō, in Kanji geschreven 餺飥, is voor het eerst opgetekend in de Nara periode in de 8e eeuw, en werd uitgesproken als hautau. In China (Shanxi) wordt hetzelfde woord gebruikt voor wonton.

Toch meent men dat hōtō origineel Japans is, uit Yamanashi komt, en niet uit China. Daarom denkt men dat het woord is afgeleid van het woord voor het malen van graan, hataku, in het plaatselijk dialect. De uitvinding van hōtō wordt toebedeeld aan een strijdheer Shingen Takeda, die om die reden op veel Hōtō-verpakkingen prijkt. het is niet waarschijnlijk dat hij er iets mee van doen heeft gehad.

Wanneer hōtō in restaurants wordt opgediend, hangen zij vaak diens Fūrinkazan strijdvlag op, een klassieke banner.

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

Hōtō| Wikipedia (EN) Hoto noodles | Japan-guide Sanuki udon noodles recipe | Naoke Takebayashi, University of Alaska Fairbanks Udon, know what you eat | Calorie Slism Sanuki udon noodles | Japan brand, authentic Japanese products Sanuki Udon noodles, Japan's latest mani | Bon appétit