top
Inaniwa udon
Japanse tarwenoedel
Inaniwa udon
 
Inaniwa udon ©2012

Inaniwa udon

De inaniwa udon is één van de drie grote udons, met de sanuki udon en de kishimen udon. Het bijzondere van deze noedel is de complexe bereiding waarbij het deeg tussen alle bewerkingen door moet 'rijpen'.

Udon (うどん) is een Japanse, gemiddeld wat dikkere noedel van (wit) tarwemeel, waaraan geen eieren zijn toegevoegd. Udon kent veel regionale types, de één wat dunner, de ander wat platter, maar altijd van tarwemeel gemaakt

Inaniwa udon behoort tot de 100 beste Japanse producten, en dankt zijn verkiezing aan de bereidingswijze en zijn eigenschap om langer warm te blijven dan andere noedelsoorten. Dat dankt de Inaniwa aan de luchtbelletjes die zijn ingesloten. Om dat te bereiken wordt het deeg na iedere kneedronde te rusten gelegd. Bij het kneden werkt men geleidelijk aan naar de uiteindelijke vorm, die getrokken wordt, niet gesneden zoals vaak bij udons gebeurt.

De Inaniwa udon komt uit de Akita prefectuur, waar de techniek in de 17e eeuw is ontwikkeld en van generatie op generatie over gegeven. Echt beroemd werd de noedel pas in het begin van de twintigste eeuw, toen het de eerste prijzen won. De tijdrovende en arbeidsintensieve bereiding van de noedels maakte het een exclusief product voor een selecte groep afnemers, en is nog altijd de meest exclusieve udon van Japan. Qua dikte zit hij tussen de sanuki udon en een hyamugi in.

Wil je de fabricage zien, dan kan dat bij Sato Yosuke (佐藤養助), waar al 300 jaar inaniwa-noedels worden gemaakt. Het bedrijf is genoemd naar de bedenker van de noedel. Het adres: 229 Aza-Inaniwa, Inaniwa-machi, Yuzawa-city. Rondleidingen van 9:00-16:00 uur, behalve met nieuwjaar. Er worden ook workshops gegeven. Het restaurant sluit om 17:00 uur.

Wanneer je dan toch in Tokio bent, bemachtig dan een tafeltje in hun restaurant Ginza Satu Yosuke, gevestigd op de eerste etage van Idei Honkan in Cho-ku, Tokio. Hier kun je terecht tot een uur of half negen, het restaurant sluit om 22:00 uur. Bekijk hun uitgebreide site en watertandt!

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Udon noedels zijn in verschillende vormen in Nederland verkrijgbaar, vers in blokvorm geperst en droog. Richtprijs in de reguliere Aziatische winkel minder dan € 1,50 per 250 gram. Inaniwa udon is alleen in de gespecialiseerde winkel te koop.

Culinair gebruik en bereiding

Kook de Inaniwa zoals iedere udon. Gedroogde udons rechtop in een pan met zacht kokend water plaatsen en langzaam de pan in laten grlijden. Breng het water met stokjes in beweging zodat de noedels niet aan elkaar kleven. Zet de warmtebron dan hoog en kook de noedels 3 minuten op hoog vuur. Temper de warmtebron dan en kook de noedels tot ze licht doorschijnend zijn.

Spoel ze direct af met koud water om te voorkomen dat ze nagaren. Zet ze daarna desnoods in ijswater om de perfecte udon-bite te krijgen.

slotregel

Bronvermelding update februari 2021

Know Inaniwa udon| Akita igattasu Udon noodles | Japan-guide Inaniwa udon noodles | Japan brand, authentic Japanese products Udon, know what you eat | Calorie Slism Ginza Satu Yosuke restaurant | Ginza Satu Yosuke site Satu Yosuke factory | Japan external trade organization Jetro