top
Konbucha
Smaakmaker
Konbucha
 
KONBUCHA
 

Konbucha こんぶ茶

Konbucha is de verzamelnaam voor instantpoeders, gemaakt van kombu zeewier. Het wordt gebruikt als smaakmaker, en soms ook als verfrissende drank, zoals ume konbucha, met Japanse abrikoos

Het wordt algemeen gebruikt als vervanger van zout, een 'all-purpose seasoning powder'. Het woord 'cha' in de naam is verwarrend, doet vermoeden dat het om 'thee' gaat, maar dat is niet het geval. Wat konbucha met thee gemeen heeft, is dat het beide infusies (aftreksels) zijn van een plantaardig product. In het geval van konbucha is dat zeewier, meer in het bijzonder rausu kombu.

Konbucha is derhalve een hedendaagse vertaling van een aloude techniek, waarbij heet water op zeewier wordt gegoten. Dat kijkt bij kombu nogal nauw, want wanneer het water te heet is, wordt de infusie al gauw bitter, ook wanneer je kombu te lang mee kookt. Dat probleem is met de instant-wier voor het grootste deel ondervangen.

Konbucha is een uitvinding uit de twintigste eeuw van Umazou Fujita, oprichter van het bedrijf Gyokuroen. Konbucha wordt met de letter n geschreven, en niet met een m. Kombucha, met een 'm', is de Engelse benaming van een fermentdrank van theeblad, en heet op zijn Japans kōcha-kinoko (紅茶キノコ).

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De originele konbucha van Gyokuroen is verkrijgbaar in het karakteristieke rode busje met 40 gram oplospoeder. Ook verkrijgbaar in navulzakjes met 80 gram poeder en in één-persoons-sticks, om als 'thee' te gebruiken.

Culinair gebruik en bereiding

Konbucha wordt als ingrediënt in diverse gerechten gebruikt. Het is goed oplosbaar in water. Je kunt het bijvoorbeeld met een deeg mee kneden, en eenvoudig als smaakmaker toevoegen aan een groentenmengsel.

Houdbaarheid (bewaardavies)

Mits droog en donker bewaard blijft konbucha zo'n twee jaar goed.

Oorsprong en verspreiding

Konbucha is het twintigste eeuwse antwoord op een klassieke drank, die wordt gemaakt door een infusie te maken door heet water op zeewier (kombu) te schenken.

De bereiding kijkt nogal nauw, want wanneer het water te heet is, wordt de drank al gauw ondrinkbaar bitter. In 1918, twintig jaar voor de uitvinding van oploskoffie, kwam Umazou Fujita, oprichter van het bedrijf Gyokuroen met een oploswier op basis van Rausa kombu, een wier dat gevonden werd op Kaap Hokkaido Shiretoko van het Rishiri type enaga laminaria diabolica.

Zijn uitvinding kwam niet bepaald van de grond, mede door de grote Kanto aardbeving van 1923. Na de aardbeving herbouwde hij zijn bedrijf weliswaar, in Kanda Tokio, maar de Wereldoorlog wierp het bedrijf opnieuw terug. Na de wereldoorlog ontrolde hij het product opnieuw, er waren echter concurrenten op de markt verschenen met een soortgelijk product.

Dat de Gyokuroen-konbucha toch marktleider werd, zal mede veroorzaakt zijn door de karakteristieke verpakking van een vuurrood blikje. Dit type blikje, zij het in diverse kleuren, is nog altijd het handelsmerk van Gyokuroen. Die met de groene band is de standaard-konbucha.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam konbucha is een samenvoeging van het hoofdingrediënt kombu en het Japanse woord voor thee (cha).

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Text

Samenstelling per 100 gram rauw product (zonder schil)

29
kcal
( 121,3 kJoule)

Bronvermelding update mei 2020

Konbucha |GYOKUROEN website