top
Ume konbucha
Instant kombu-infusie met gefermenteerde ume
Ume konbucha
UME-PRODUCTEN
UMEKONBUCHA

Ume konbucha 干昆布茶

Ume konbucha is één uit een reeks infusieproducten op basis van zeewier, konbucha genaamd.

Konbucha is een modern antwoord op een aloude techniek, een infusie (aftreksel) maken van zeewier door er heet water op te schenken. Dat kijkt bij kombu nogal nauw, want wanneer het water te heet is, wordt de infusie al gauw bitter.

Umekonbucha is in 1972 op de markt gebracht door Gyokuroen. Deze maakt de oplos-kombu met eerste klas Rausu-kombu en de beste Japanse abrikozen, uit Wakayama, bekend van zijn sansho-peper. De abrikozen worden gevriesdroogd toegevoegd.

Ook andere bedrijven voeren inmiddels umekonbucha in hun assortiment, zoals Sennenya. Deze cha bevat naast kombu en ume ook (rode) umezuke en smaakstoffen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De originele umekonbucha van Gyokuroen is verkrijgbaar in het karakteristieke rode busje met 40 gram oplospoeder of granules. Ook verkrijgbaar in navulzakjes met 80 gram poeder en in één-persoons-sticks.

Culinair gebruik en bereiding

Umekonbucha wordt als drankje gebruikt, maar ook als ingrediënt in diverse gerechten, gebruikmakend van de oplosbaarheid in water. Je kunt het bijvoorbeeld met een deeg mee kneden, en eenvoudig als smaakmaker toevoegen aan een groentenmengsel.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Mits droog en donker bewaard blijft umekonbucha zo'n twee jaar goed.

Oorsprong en verspreiding

Konbucha is het twintigste eeuwse antwoord op een klassieke drank, die wordt gemaakt door een infusie (thee) te maken door heet water op zeewier (kombu) te schenken.

De bereiding kijkt nogal nauw, want wanneer het water te heet is, wordt de drank al gauw ondrinkbaar bitter. In 1918, twintig jaar voor de uitvinding van oploskoffie, kwam Umazou Fujita, oprichter van het bedrijf Gyokuroen met een oploswier op basis van Rausa kombu, een wier dat gevonden werd op Kaap Hokkaido Shiretoko van het Rishiri type enaga laminaria diabolica.

Zijn uitvinding kwam niet bepaald van de grond, mede door de grote kanto aardbeving van 1923. Na de aardbeving herbouwde hij zijn bedrijf weliswaar, in Kanda Tokio, maar de Wereldoorlog wierp het bedrijf opnieuw terug. Na de wereldoorlog ontrolde hij het product opnieuw, er waren echter concurrenten op de markt verschenen met een soortgelijk product.

Dat de Gyokuroen-konbucha toch marktleider werd, zal mede veroorzaakt zijn door de karakteristieke verpakking van een vuurrood blikje. Dit type blikje, in diverse kleuren, is het handelsmerk van Gyokuroen. In 1972 bracht Gyokuroen voor het eerst umekonbucha op de markt, gemaakt met de beste Japanse abrikozen uit Wakayama. Het werd hun bestseller.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam umekonbucha is een samenvoeging van de ingrediënten ume en kombu en het Japanse woord voor thee (cha). De spellingswijze met een 'n' is conform de spellingswijze van Gyokuroen.

Gezondheidsaspecten (VOEDINGSSTOFFEN, GEZONDHEIDSRISICO'S)

Bronvermelding update maart 2020

Senneya ume konbucho | Yunomi Ume konbucha | Gyokuroen website
slotregel