Hoewel het vaak tonijnsaus genoemd wordt, is de term tonijn-extract beter. Je vindt het hoofdzakelijk in de hengelsportwinkel, maar let op, deze is niet voor consumptie bedoeld.
De generieke Koreaanse benaming van vissaus is aekjeot (액젓), meestal verwijzend naar de standaard-vissaus van ansjovis. Voluit heet deze myeolchi aekjeot 멸치액젓 en heet tonijnsaus chamchi aekjeot, afgekort chamchiaeg.
Voor dit visextract wordt slachtafval van diverse tonijnsoorten gebruikt. Dit wordtmet enzymen bewerkt alvorens geconcentreerd te worden. Hoewel de saus voor het overgrote deel uit gefermenteerde tonijn bestaat (90-95%), wordt in veel producten zout, kombu, rettich (!) en rookextract toegevoegd.
Hoewel je het lastig kunt verkrijgen, kan het nooit kwaad om bekend te zijn met merken tonijnsaus, zoals Seolim, Sajo, Hanra en Beksul. Deze bijzondere Koreaanse specialiteit is in diverse webwinkels te krijgen, zowel bij in Nederland gevestigde winkels, als bij winkels elders in Europa.
Je gebruikt tonijnextract zoals je worcestershiresaus zou gebruiken, met een minieme dosering in sauzen, soepen en andere gerechten.