top
Galettes alsaciennes
Aardappelkoekjes
Galettes
 
Galettes alsaciennes, Franse Elzas

Galettes alsaciennes

Recept

Onder de naam paillaissons en onder de naam galettes maakt men in Frankrijk koekjes van geraspte aardappelen. Nevenstaand recept is dat van 'galettes alsacienne' die in tegensteling tot paillaissons peterselie bevatten.

Het verschil tussen paillaissons en galettes zit in de vorm van het koekje, een paillaisson is een matje, dat wordt gemaakt met behulp van een bakring, als een pasteitje, terwijl een galette letterlijk een wafeltje is.

Men gebruikt in Frankrijk het woord 'galette' overigens voor ronde, platte taartjes in het algemeen. In de Elzas (alsacienne betekent 'uit de Elzas') spreekt men Frans en Duits, en dus heeft dit gerecht ook een Duitse benaming: Grumbeerekiechle om precies te zijn.

Er zijn vanzelfsprekend vele varianten op de Elzasser galette, zoals met sjalotjes in plaats van ui, met prei er in, en soms een vleugje nootmuskaat.

Ingrediënten

600
gram
aardappelen
2
 
uien
3
 
eieren
3
el
bloem
2
el
olie
 
 

 

HET RECEPT

De voorbereiding

Schil de aardappelen en rasp ze met een grove rasp. Druk de rasp met de hand samen zodat zoveel mogelijk water weg loopt. Snijd de peterselie fijn.

De bereiding

Doe de geraspte aardappelen in een kom en meng er de eieren en de bloem door. Maak op smaak met peper en zout.

Maak met de hand dunne schijfjes (wafeltjes) van de aardappel en bak deze in een koekenpan met olie op medium vuur lichtbruin aan beide kanten. Laat de wafeltjes op keukenpapier uitlekken.

De afwerking

Serveer de galettes met een salade en een vleesgerecht met jus.

slotregel
slotregel

Bronvermelding update maart 2020

Grunbeerekiechle (galette) | Tout un plat, cuisine d'Alsace Galettes de pommes de terre | Made in Alsace Galette | Wikipedia (EN)