top
Boroña preñada
Gevuld maïsbrood
Boroña preñada
 
BOROÑA PREÑADA  © 2012 FOTO: MARIOLA MENÉNDEZ

Arroz a banda

Vissers-paella 'voor heren'

Boroña is een 16e eeuws gerecht in de Spaanse regio's Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland en het noorden van Castilla y León.

Een boroña heet op zijn Asturisch "boroña", op zijn Gallisch "broa of boroa", en op zijn Baskisch "tremes of artogi". Het is een gevuld brood gemaakt van maïsmeel, masa harina, al dan niet gemengd met tarwemeel in een verhouding van 2 delen op 1. Het gerecht wordt traditioneel bereid in bladeren van de 'breza' (kool, oleracea var. medullosa) of in kastanjebladeren en wordt gevuld met worst zoals chorizo en bacon van buikspek (tocino).

Wil je een originele boroña proeven, bezoek dan het Boronña-festival in Torazu. Dat wordt gehouden eind mei, begin juni. Proef er behalve de boroña (&euro 18,00 per portie in 2015, inclusief wijn en Arroz con leche Cabranes) ook de Pulpo de pedrero, een specialiteit van Torazu.

Boroña is vergelijkbaar met de Mexicaanse tamal, gewikkeld in het blad van de maïskolf of bananenblad, en de Zuid-Amerikaanse pastelle.

Ingrediënten

300
gram
masa harina (blanco)
 
 
heet water
1
tl
zout
150
gram
chorizo
150
gram
tiras de panceta (bacon van buikspek)
150
 
gram
 
chuleta o costilla de cerdo
(varkenskarbonade)
 
 
kastanjebladeren of kool

HET RECEPT

HET DEEG

Kneed een deeg dat zacht, maar niet plakkerig is. Soms gebruikt men combinaties van geel en wit maïsmeel, zelfs een beetje tarwebloem.

Voeg wat masa harina of water toe wanneer het deeg te vochtig of juist te droog blijkt. Dek het deeg vervolgens af met folie, en laat het een half uur rusten.

Snijd het vlees en de worst in grove, eetbare stukken.

Verwarm de oven voor op 180° C.

HET BAKKEN

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap. Leg de worst en bacon op de onderste helft van de lap en vouw de andere helft over de vulling. Druk de randen goed vast.

Omwikkel de boroña met kool- of kastanjeblad. Doe de boroña in een ovenvaste schaal en dek hem af met nog meer bladeren.

Plaats de boroña nu in de oven en bak hem gedurende 1,5 uur. Controleer met een houten prikker of het deeg gaar is.

slotregel

Festival de la bordonña

Op tal van plaatsen in Asturië vinden festivals ter ere van de Boroña plaats, zoals in Cabranes, Colunga en Ribadisella.

Ieder jaar in mei wordt in Torazu zo'n festival gehouden, volgens zeggen met de allerbeste boroña's van de streek. Proef daar behalve de boronña de Pederero inktvis, een specialiteit van deze kustplaats.

Bronvermelding update december 2020

Boroña de preñada | Enciclopedia de gastrominia Festival de la Boroña de forna | Asturias de Fiesta Boroña de preñada | Mariola's cooking therapy, El sabor de Asturia Boroña de preñada | Casa rural el Conventu