top
Pinasakan bambangan
Heldere soep met ikan basung en mango
Singgang ikan
 
PINASAKAN BAMBANGAN

Pinasakan bambangan

Heldere soep met ikan basung en bambangan

Pinasakan is een specialiteit onder de Kadazandusun, een verzamelnaam voor de meer dan veertig etnische groepen in Sabah, één van de twee Maleisische staten op het eiland Borneo.

Het gebruik van een zuur ingrediënt is vrij gebruikelijk in Sabah, zoals overal elders in de archipel. Gebruikelijke zuurmakers zijn asam kecala, asam gelugur en asam jawa (tamarinde). In dit geval wordt daaraan de onrijpe bambanjang toegevoegd, een in het wild voor komende mango-achtige, tegenwoordig veelal geteeld.

De onrijpe bambangan in dit recept kan vervangen worden door elke andere onrijpe mango, echter met toevoeging van extra zuur in de vorm van één van bovengenoemde asams. Normaliter maakt men het gerecht met ikan basung, een vrij vette vissoort, zodat de vis niet droog wordt. Ikan basung is een goedkope vis in Sabah die er algemeen verkrijgbaar is, is een baarsachtige, en heet in het Nederlands steenmarsbanker (Decapterus macarellus). Met een beetje geluk kun je deze vis diepvries verkrijgen (Asian choice). Vervang de vis eventueel door verse sardines.

Het gerecht, door de Kazandan pinasakan en door de Dusun pinarasakan genoemd, is van origine een berereiding om de vers gevangen vis te kunnen bewaren. Zowel onderweg van de visgronden naar huis, als thuis. Men liet het gerecht gerust vijf dagen buiten de koeling staan.

Ingrediënten

500
gram
ikan basung (steenmarsbanker)
4
teentjes
knoflook
4
 
slajotjes
2-3
 
gedroogde rode pepers
4
stukjes
2
 
4
stukjes
 
 
asam jawa (tamarinde)
 
 
zout

HET RECEPT

De voorbereiding

Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn, en rasp de geelwortel. Maak de vis schoon.

De bereiding

Fruit de sjalot, knoflook, geelwortel en chilipepers. Voeg er dan de asam gelugur aan toe. Voeg er de vis nu aan toe. daarna de in partjes gesneden bambangan, en zo min mogelijk water.

Gaar de vis op laag vuur en breng de pinasakan op smaak met tamarinde en zout. Laat de pinasakan gerust een nachtje staan om deze pas de volgende dag te eten. Hert komt de smaak ten goede.

Serveer met een wat plakkerige rijst, zoals basmati, of met ambuyat., een kleverige sago-brei.

Bronvermelding update november 2020

Pinasakan: The Popular Dish Among The Kadazan Dusun | Top peak travel Pinasakan Basungan Om Bambangan | Ismelda Shabelle blog