top
Lapa-lapa
Kleefrijstrolletjes (lepat)
Lapa-lapa
Lepats
LAPA-LAPA

Lapa-lapa

Lapa-lapa is een lekkernij tijdens traditionele gebeurtenissen op de eilanden Muna en Buton voor de kust van Sulawesi, zoals tijdens de haroa.

Haroa is de naam van een ceremonie op de eilanden, waarbij de aanwezigen zitten rond een groot dienblad, de dulang haroa, met hapjes die normaal gesproken niet gegeten worden maar wel tijdens de haroa, waaronder deze lapa-lapa. De hapjes zijn tijdens het opneingsgebed aan het zich onttrokken door een koepelvormig deksel dat is afgedekt met een soms fraai versierde doek.

Lapa-lapa is een variant op de lepat, een Javaans rijstpakketje met een vulling van pinda, en de burasa van het eiland Sulawesi, die evenmin als de lapa-lapa gevuld is. Lapa-lapa is een eenpersoons-rijstgerechtje, dat is gewikkeld in (jong) kokosblad. Dit blad geeft de rijst een heel bijzondere smaak. Lapa-lapa (en burasa trouwens ook) is zeer voedzaam doordat de rijst in kokosmelk is gekookt. Burasa bevat alleen rijst en kokosmelk, lapa-lapa bovendien smaakmakers. Waar burasa vaak in stukken gesneden wordt opgediend, en je lapa-lapa zelf en aan tafel van zijn jasje ontdoet.

In onderstaand recept wordt kleefrijst gebruikt. Het invouwen is een trucje dat zich lastig laat bescrhijven. Bekijk voor alle zekerheid even het Youtube filmpje van Zamris. Heel verhelderend.

Ingrediënten

1
kilo
kleefrijst (ketan)
¾
liter
kokosmelk
2-3
 
sjalotjes
2-3
 
pandanbladeren (daun pandan) of
1
 
sereh
 
 
jong kokosblad (janur)

HET RECEPT

De voorbereiding

Voor dit recept gebruik je verse, jonge kokosbladeren. Snijd de aanhechting er voorzichtig van af, voorkom dat het blad splijt. Vouw het blad in tweemaal om, zodat je drie lengtes krijgt, zo lang als je hand. Je snijd het overtollige uiteinde eraf, of - zoals op de eilanden gebeurt - snijd het tot een versiering.

De bereiding

Was het pandanblad en knoop de bladeren bijeen, zodat je ze later gemakkelijk kunt verwijderen. Wanneer je sereh gebruikt, snijd je deze in de lengte in achten. Bind de strips samen, zodat de sereh niet uit elkaar valt tijdens het koken.

Snipper de sjalotjes en sauteer deze in de wadjan (of wok) tezamen met het pandanblad. Voeg de kokosmelk toe, en wanneer deze aan de kook is, de rijst en wat zout. Wees spaarzaam met zout. Kook de rijst al omscheppende langzaam verder tot alle kokosmelk geabsorbeerd is, en laat de rijst afkoelen. De rijst is nog niet gaar, dat hoort zo, halfgaar.

Leg een portie rijst over de lengte van een kokosblad, en vouw dat terug, zodat de rijst in een 'sandwich' van kokosblad ligt ingeklemd. Doe er niet te veel rijst in, je moet de zijkanten van het kokosblad naar elkaar kunnen vouwen tot een kokertje. Omwikkel het zorgvuldig met raffiatouw of enig ander bindmateriaal. Er mag geen rijst weglekken.

Kook of stoom de lapa-lapa in ongeveer twee uur gaar, en eet deze als bijgerecht of als snack met serundeng of een pittige pindasaus.

Bronvermelding update september 2020

Cara Membuat Lapa-Lapa | YouTube channel Zamris Cara Membuat Lapa-Lapa, Makanan Khas Lebaran | Zamrispedia Haroa di Raha | Aurapena Lapa-lapa | Zakridatul Agusmaniar Rane, Haroa dari suku Muna dan Buton, Okt 2018 Acara pakende-kandea, pemkab Muna sajikan dulang berisi 17 aneka makanan | Nilahsultra Sept 2018 Makanan Khas Kendari, Sulawesi Tenggara Penggoda Selera | Tokopedia