top
Tesuki kombu
Saccharina japonica
Tesuki kombu
 
SHIO KOMBU

Shio kombu 塩昆布

Zeewier furikake

Shio kombu is geen kombu-soort, maar een furikake, gemaakt van in sojasaus bereide kombustrips. In Korea noemt men deze hartige strips matsugae.

Shio kombu is een typische furikake. Deze shio kombu furikake wordt gegeten als topping voor witte rijst, en in ochazuke, gestoomde rijst in soep of thee. Shio kombu is daarnaast een mooie aanvulling op onigiri (rijstballetjes).

Ingrediënten

200
gram
kombu
1
el
mirin
1
el
suiker - satō
2
el
lichte sojasaus - shōyu
1-2
el
azijn - su
1
tl
suiker - satō
1
tl
zout - shio

HET RECEPT

De voorbereiding

Was de kombu, dep de kombu droog, en snijd ze in fijne reepjes.

De bereiding

Voeg de mirin, suiker en sojaus toe, en roer deze door de reepjes. Zet de gemarineerde kombu-reepjes in de magnetron, en laat ze op 600 Watt tien minuten garen en drogen.

Doe de reepjes in een plastic zak, en voeg er nog een beetje suiker en zout aan toe. Houd de zak dicht en schud de reepjes stevig. Ze zijn nu gereed voor gebruik.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Kan-en-klare shi kombu is in de Aziatische winkel te koop.

Culinair gebruik en bereiding

Uit Kansai komt de beroemde Kansai (nieuwjaars)soep ozoni, een misosoep met mochi (rijstcake).

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde kombu kun je gemakkelijk bewaren. In de verpakking van kombu zit in de regel een zakje silica-gel, dat er voor zorgt dat de kombu mooi droog blijft.

slotregel

Bronvermelding update mei 2020

Shio kombu | Matsunaeya Shio kombu: how to use the salted kelp | Japanese products
slotregel