top
Furikake
Japans 'strooisel'
Furikake
Furikake op de site
GOHAN'NOTOMO

Furikake ふりかけ

In de Japanse kookkunst wordt kwistig gestrooid met namen voor bereidingswijzen en -technieken, zoals furikake, dat staat voor 'strooisel'.

Een furikake kan een complex mengsel van droge ingrediënten of een drooggekookt gerechtje zijn, zoals shio kombu, maar ook een simpele mix, zoals gomashio. Furikake wordt gebruikt als ingrediënt, als topping of als condiment. Het zou de Japanse keuken niet zijn, als furikake niet een beetje umami zou zijn. Daarom wordt graag zeewier gebruikt, gedroogde vis, sojasaus, en als het helemaal niet anders kan ve-tsin.

Het is begonnen als een smaakmaker voor rijst, bedacht door de apotheker Suekichi Yoshimari tijdens de Taishō periode (1912–1926). In die tijd had men methoden ontwikkeld om zeewier (kombu) beter houdbaar en beter vervoerbaar te maken, zodat heel Japan er van kon genieten, ook de noordelijk gelegen regio's. Yoshimari maakte zijn mengsel van gemalen droge kombu, geroosterde visgraat, sesamzaad en poppyzaadjes, en noemde het Gohan'notomo, een vriend voor rijst.

Het werd de eerste commercieel gefabriceerde furikake. Het tweede zou enkele jaren later gemaakt worden, Kore Wa Umai, en hoe smakelijk is die? Seiichiro Kai, een kruidenier uit Fukushima bedacht het. Hij koos als ingrediënten voor vis en gedroogde kombu, en bereidde die in een bouillon met sojasaus.

De veruit beroemdste furikake is de jongste van dit drietal, gomashio, van sesamzaad en zeezout-vlokken. Gomashio werd bedacht na de Tweede wereldoorlog, rond 1948, als gezond strooisel over rijst, het eenzijdige, dagelijkse dieet van veel Japanners in de naoorlogse periode.

Het eenzijdige dieet, het tekort aan calcium en vitaminen hield de gemoederen in Japan terecht bezig, en mondde onder meer uit in de oprichting van een industriëe groep Zenkoku Furikake Kyoka (Japanse Furikake Assocatie), die in 1959 het containerbegrip furikake introduceerde, en deze op droeg aan de bedenker van de eerste versie, de apotheker Suekichi Yoshimari

Je komt de term daarom altijd in combinatie met het hoofdingrediënt tegen: katsuo fumi furikake, wasabi fumi furikake, nori komi furikake, seto fumi furikake, yasai fumi furikake, shiso furikake, sakura furikake of ume furifuri furikake. En talloze meer. Behalve als topping van witte rijst, worden furikakes meer en meer gebruikt als smaakmaker in gerechten.

Bronvermelding update mei 2020

Furikake | Just bento Furikake project | IFA Furikake
slotregel