top
Varutharacha sambar
Vegetarisch stoofgerecht
Varutharacha sambar
SAMBARS
VARUTHARACHA SAMBAR   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

VARUTHARACHA SAMBAR

Varutharacha sambar is een gerecht dat wordt gemaakt met linzen of duivenerwten en tamarinde, en in heel Zuid-India gegeten wordt. Het is ook de naam van het kruidenmengsel dat in het gerecht gebruikt wordt.

In een sambar zit in de regel één of meer van de volgende groenten: okra, moringa, wortel, radijs, pompoen, daikon, aardappelen, tomaten, aubergine (brinjal), sjalotten of uien. De groenten worden met de linzen gegaard in tamarinde. Het wordt gegarneerd met curry- of korianderbladeren.

Kokossambar wordt vooral gegeten in regio's waar van oudsher kokos groeit: Kerala, Karnataka en Tamil Nadu. In dit type sambars wordt het kruidenmengsel veelal vervangen door een kant-en-klare kokospasta van geroosterde kokosrasp met kruiden.

Sambar wordt gegeten als voor-, hoofd- of bijgerecht op ieder tijdstip van de dag. Sambar wordt geserveerd met idli, een rijstcake met linzen, vada, een soort doughnut van linzen, of dosa, een pannenkoekje van rijst en linzen, of geserveerd met gestoomde rijst of door rijst . Een vergelijkbaar gerecht uit de keuken van Tamil nadu is Kuzhambu.

INGREDIËNTEN

0,5
dl
gandules of duivenerwten (tuvaram paruppu)
0,5
tl
geelwortel (haldi)
 
 
water
TAMARINDESAP
0,5
el
tamarinde (imli)
0,5
dl
heet water
GROENTEN
1
el
olie of ghee
8
 
pareluitjes of sjalotten (heel)
1
 
tomaat in blokjes gesneden
9
dl
grof gesneden groenten
2,5
dl
waspompoen (petha)
2,5
dl
aubergine (baingan)
2,5
dl
pompoen (kaddu)
1
dl
moringaboon (saijan ki phali)
1
dl
slangkalebas (chichinda)
0,25
dl
franse boontjes
½
liter
water voor de groenten
 
 
zout
VARUTHARACHA MASALA
0,5
el
olie of ghee
1
el
bengaalse gram (kadalai paruppu))
½
el
urdbonen (urad dal)
1
el
korianderzaad (sabut dhania)
4
 
gedroogde rode chilipepers (sukhi lal mirch)
0,5
tl
fenegriekzaad (methi)
1
dl
vers gemalen kokos (tazza nanyal)
1
dl
water om te malen
KERALA SAMBAR
2
el
olie of ghee
1
tl
mosterdzaad (rai)
1
 
gedroogde rode chilipepers (sukhi lal mirch)
15
 
curryblaadjes (kadi pata)
1
mp
asafoetida poeder (hing)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de gandules grondig en kook ze met de geelwortel goed gaar. Maak een tamarindepasta door de tamarindezaden een half ur in heet water te zetten en daarna fijn te drukken tussen de handen. Zet de pasta apart.

Wanneer de gandules goed gaar zijn en afgekoeld, maal je ze fijn.

DE BEREIDING

Snijd alle groenten in grove stukken. Week plantaan en cassave, als je die gebruikt vooraf in zout water. Bak de sjalotjes (heel) in olie, en voeg er de tomaat bij. Sauteren. Vervolgens voeg je de gesneden gorneten toe en sauteert deze een minuutje mee.

Voeg geelwortel toe aan de groenten, schep deze er door en voeg dan het water toe. Kook de groenten zachtjes gaar in 20 minuten.

Onderwijl maak je de sambar. Verhit de olie (of ghee) en voeg er de bengaalse gram en urdbonen aan toe. Bak ze zachtjes goudbruin, en voeg er dan de korianderzaadjes aan toe. Vervolgens de gedroogde chilipeprs (fijngesneden en de zaadlijsten verwijderd), dan de fenegriekzaadjes en de geraspte kokos.

Blijf nu goed roeren en zorg ervoor dat de kokos gelijkmatig bruint, en niet verbrandt. Neem de pan van het viuur en laat het mengsel afkoelen, terwijl je het af en toe omroert. Maal het dan met wat water tot een fijne pasta.

Combineer nu de inmiddels gegaarde groenten, de tamarindepasta, de gandule-puree en de masala-pasta, en breng het mengsel op temperatuur op laag vuur, met een deksel erop.

DE AFWERKING

Maak de cooler. Bak de mosterdzaadjes in hete olie, en voeg daar zodra de zaadjes ophouden te spinrgen de chilipepers en de currybladeren aan toe. Wannee de pepers voldoende gekleurd zijn, voeg je de asatoefida toe, en zet het vuur direct uit. Doe het mengsel in de pan, en laat de smakenop elkaar in trekken.

Serveer de varutharacha sambar met rijst, thoran en pachadi.

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2017

Varutharacha sambar | Vegetarian recipes of India Varutharachathu sambar | Rinku's Malabar kitchen Varutharachathu sambar | Erivum puliyum