top
India
India, een spectaculaire mix van alles
INDIA
DE 10- KEUKENS VAN INDIA
INDIA - © Illustratie: Wikipedia

India

Ditvartikel is in bewerking

India staat bekend als de 'melting-pot', een rijke mix van volkeren, religies en culturen. Ook op voedselgebied kent India een dergelijke rijkdom.

De Indiase keukens weerspiegelen de grote variatie, zowel regionaal als naar bevolkingsgroep. Van dat laatste is de Tamilkeuken een goed voorbeeld. De keuken is sterk beïnvloed door de grootste religies in India, het Hindïsme en de Islam. De eerste is ondanks de reputatie vegetarisch te zijn dat niet per definitie. Beide culinaire stromingen zijn altijd aan invloeden van buitenaf sterk onderhevig geweest, onder andere door migratie.

Zo er al een regionale indeling te maken is, start deze bij een indeling volgens de windroos.

DE GEOGRAFISCHE INDELING

De keukens van Noord-India stonden in het teken van de Moghul-dynastie die drie eeuwen over India heerste tot de Britten India in de negentiende eeuw bezetten. Typische elementen in de Moghul keuken zijn het gebruik van saffraan, rijke sauzen en room, en naan, van oorsprong Afghaans platbrood. Geen regionale keuken contrasteert daar meer mee dan de keuken van zuidelijk india, waarin rijst de boventoon voert. Een rode draad in de keuken is de kokosnotot, niet voor niets het culinair symbool van Kerala.

De keuken in het westen is gevarieerd, net als de bevolking van moslims, parsi, hindoes en joden. Elk van heeft heeft er zijn eigen input in gehad. In Rajashtan bijvoorbeeld zie je de Marwari-keuken, de Rajput-keuken en de Britse keuken 'op dezelfde schaal'. Elk van de westelijke staten - Gujarat, Maharashtra (Mumbai) en Goa- heeft zijn eigen signatuur. In het oosten van het land 'heerst' de verfijnde Bengaalse keuken, waarin een dessert met zuivel niet mag ontbreken.

Uit deze arbitraire vierdeling beschrijven we onderstaande tien grote keukens afzonderlijk.

De keuken van Andhra pradesh

De Assam-keuken

De Bengaalse keuken

De keuken van Karnataka

De Kashmir-keuken

De keuken van Kerala

De Mughal-keuken

De Punjab-keuken

De keuken van Tamil Nadu

De keuken van Uttar pradesh

Bronvermelding update maart 2020